Avtor knjige Erik Valenčič novinar Mladine in Radia Študent, se je pri svojem dosedanjem publicističnem delu precej posvečal islamskemu svetu.

Kupi zdaj

O knjigi

Obleganje Gaze

Knjižni prvenec Obleganje Gaze – Ubijanje palestinskega ljudstva se začne dogajati v letu 2004, ko je prvič poskusil obiskati Gazo, pa se je njegovo potovanje zaključilo v izraelskem centru za odstranjevanje tujcev. Kasneje je bil bolj uspešen: leta 2010 in leta 2011 se je v Gazo prebil iz Egipta. Na obleganem palestinskem ozemlju je skupaj preživel dobra dva meseca in tam iz prve roke dobil informacije, ki so temelj te knjige

 

Po podatkih Agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) v Šatiju na ozemlju, ki meri pol kvadratnega kilometra, zdaj živi že več kot 82.000 registriranih beguncev.

 

Nadalje, 56 odstotkov prebivalcev Gaze je otrok. Tako imamo na eni strani najmočnejšo vojsko na Bližnjem vzhodu z najbolj sofisticiranim orožjem na svetu in na drugi skupnost onemoglih beguncev, od katerih je več kot polovica otrok.

 

Ne ravno slika, za katero bi si Izrael prizadeval, da pride v svet, vendar resnična. Kot je resnično tudi to, da je Gaza največje koncentracijsko taborišče v vsej zgodovini takšnih zločinov zoper človeštvo.

Tehnični podatki

 • Zbirka: Ventilator

 • Založba: Založba Pasadena

 • Jezik: slovenski jezik

 • Vezava: Poltrda (z zavihkom)

 • Strani: 330

 • Mere: 125 x 205 mm

 • Izid: december 2011

 • ISBN: 9789616661324

 • ISBN-13: 9789616661324

Redna cena: 24,90€

Klubska cena: 22,41€

Kupi zdaj

Ozemlje Gaze obsega le okrog 1% nekdanje Palestine. Na manj kot 400 kvadratnih kilometrih se stiska približno milijon in pol ljudi. Zgolj za primerjavo: Slovenija s svojima dvema milijonoma prebivalcev meri 20.256 kvadratnih kilometrov.

“Erik Valenčič je pri raziskovanju Gaze pokazal veliko osebnega poguma in plemenitosti. Iz njegovega razmišljanja je mogoče vseskozi zaznati iskreno spraševanje, zakaj se močni akterji lahko tako brezčutno in nekaznovano izživljajo nad šibkimi in nemočnimi. Pri tem ga vodi izjemna sposobnost empatije, zaradi katere se v bistvu pogosto povsem identificira s Palestinci, velikimi in bolj ali manj nemočnimi žrtvami več desetletij trajajočega spora.

“To pa ne pomeni, da Erik Valenčič ne premore sposobnosti za analitično-objektivno presojo dogajanja. Kaže tudi dober občutek za globlje razumevanje vsaj navzven zelo zapletene in pogosto vzročno-posledično zabrisane varnostno-politične dimenzije izraelsko-palestinskega spora. Ko išče ozadje dogajanja, pogosto navaja lucidne ugotovitve, kakršnih številni mediji in analitiki, še posebej zahodni in predvsem ameriški, praviloma niso sposobni.

Iz spremne besede
Dr. Primoža Šterbenca

O avtorju

Erik Valenčič

Erik Valenčič (1979), novinar Mladine in Radia Študent, se je pri svojem dosedanjem publicističnem delu precej posvečal islamskemu svetu, ki ga je večji del tudi prepotoval (od Zahodne Sahare do Afganistana na vzhodu). Njegov knjižni prvenec Obleganje Gaze – Ubijanje palestinskega ljudstva se začne dogajati v letu 2004, ko je prvič poskusil obiskati Gazo, pa se je njegovo potovanje zaključilo v izraelskem centru za odstranjevanje tujcev. Kasneje je bil bolj uspešen: leta 2010 in leta 2011 se je v Gazo prebil iz Egipta. Na obleganem palestinskem ozemlju je skupaj preživel dobra dva meseca in tam iz prve roke dobil informacije, ki so temelj te knjige.

Kaj o knjigi pravijo mediji?

Oglejte si nekaj od najodmevnejših objav v medijih glede izzida knjige Erika Valenčiča.

PDF dokument

Beseda sistematično je v tej razlagi zelo pomembna, saj take napake pogosto ponavljamo vedno na enak način.

Video

Beseda sistematično je v tej razlagi zelo pomembna, saj take napake pogosto ponavljamo vedno na enak način. Npr., veliko pogosteje se nam zgodi, da svoje znanje precenjujemo, kot da ga podcenjujemo.

Zunanja povezava

Veliko pogosteje se nam zgodi, da svoje znanje precenjujemo, kot da ga podcenjujemo.

Avtor knjige Erik Valenčič novinar Mladine in Radia Študent, je na obleganem palestinskem ozemlju preživel dobra dva meseca in tam iz prve roke dobil informacije, ki so temelj te knjige.

V pomenu, kot ga uporabljam v tej knjigi, so miselne napake sistematični odkloni od racionalnosti.

Beseda sistematično je v tej razlagi zelo pomembna, saj take napake pogosto ponavljamo vedno na enak način. Npr., veliko pogosteje se nam zgodi, da svoje znanje precenjujemo, kot da ga podcenjujemo.

Ali pa nevarnost, da bi nekaj izgubili: nanjo se odzovemo precej hitreje kot na možnost, da bi nekaj dobili. Kak matematik bi to lahko opisal kot asimetrično porazdelitev naših miselnih napak.

Na srečo so včasih naše napake prav zaradi te asimetričnosti predvidljive.

Kak matematik bi to lahko opisal kot asimetrično porazdelitev naših miselnih napak. Na srečo so včasih naše napake prav zaradi te asimetričnosti predvidljive.

Kupi zdaj

Listanje po vsebini knjige vam prinaša številne prednosti:

 • Preglejte vsebino pred nakupom Želimo, da se prepričate, ali je knjiga res tisto, kar iščete. S funkcijo listanja po vsebini lahko preverite stil pisanja, vsebinski okvir in strukturo knjige preden se odločite za nakup.

 • Izboljšajte svojo izkušnjo S funkcijo listanja bomo vaše brskanje po knjigah naredili bolj interaktivno. Lahko se prosto premikate med stranmi, iščete zanimive dele in odkrivate vse, kar vas zanima.

 • Zaupajte v kakovost Prepričani smo v kakovost naših knjig, zato vam brez zadržkov omogočamo vpogled v vsebino. To je naš način, da vam pokažemo, kako zelo verjamemo v to, kar ponujamo.

 • Odkrijte nekaj novega Morda najdete skrite zaklade v knjigah, ki jih sicer ne bi opazili. Funkcija listanja vam omogoča, da raziščete več kot le naslovnico, kar lahko privede do odkritja česa novega in zanimivega.

 • Izognite se razočaranju Želimo, da je vaš nakup uspešen in da boste popolnoma zadovoljni s svojim izborom. Zato vam dajemo možnost, da preverite, ali je knjiga res tisto, kar pričakujete.

Kaj dobite ob nakupu knjige?

1

Knjigo

Ob nakupu vaše izbrane knjige vam omogočamo tudi podrobno predstavitev, ki vsebuje predstavitev spremne besede, predstavitev avtorja, izbrane članke in mnenja iz drugih medijev, ter listanje po vsebini.

2

Darilo

Ob vsakem nakupu vam ob izbrani knjigi dodamo še darilo - majhno pozornost, s katero vam pokažemo, da ste nam, kot naša stranka zelo pomembni. Hkrati pa si želimo, da se boste tudi v prihodnje radi vračali v našo spletno knjigarno.

3

Možnost dodatne vsebine

Člani Pasadena knjižnega kluba imate na voljo dodatne ugodnosti pri nakupu, kakor tudi veliko dodatne vsebine iz knjige, kot je naprimer več vsebine pri listanju knjige ali video predstavitev.

Dodatna vsebina