Norman protivirusna zaščita
Hekerski vdori in zaščita

Hekerski vdori in zaščita

uvod  kazalo  komentarji  povezave  popravki  avtor 

Uvod

Kljub temu, da je računalniška varnost že dolgo pereča tema, doslej v slovenščini še nismo imeli knjige s tega področja (vsaj kolikor je avtorjema znano). Čeprav je res, da je tudi pri nas kar nekaj podjetij, ki vsaj kot postransko dejavnost, nudijo tudi varnostne storitve, je večina uporabnikov, skupaj s kar nekaj poklicnimi računalnikarji, nepoučena o metodah hekerjev in obrambi pred njimi. Pričujoča knjiga je tako prva, ki skuša zapolniti to veliko vrzel.

Večina hekerskih poskusov poteka naključno, slepo, večinoma jih izvajajo tako imenovani hekerski malčki, iz radovednosti in igre, ne glede nato, pa lahko povzročijo veliko škodo. Naprednejši hekerji pripravljajo ciljane vdore. Iz tega ali onega razloga napadejo točno določen cilj in se pri tem okvirno držijo metodologije, ki je sestavljena iz sledenja, pregledovanja, popisovanja, napada, brisanja sledi, nalaganja trojanskih programov ter napadanja nadaljnjih sistemov.

Poleg opisanih napadov uporabnike ogrožajo tudi druge nevarnosti. Zlonamerne osebe lahko z napadi blokade delovanja, onesposobijo vaš računalniški sistem tudi za dalj časa. Svojevrstna zgodba so napadi preko elektronske pošte (ti so nemara najpogostejši in najnevarnejši), ki vsebuje viruse, črve in razne trojanske programe.

S pojavom brezžičnih tehnologij, so hekerji dobili novo (slabo zavarovano) nišo. Dovolj je le, da se s primerno opremo (brezžično napravo, ustreznim programom in eventualno anteno) zapeljejo v poslovno četrt. Nenazadnje ali veste, da lahko hekerji napadejo vaš sistem kar preko Googla?

Prvi korak k poznavanju in reševanju omenjene problematike je gotovo nakup te knjige.