Popolni vodič skozi Access 2003

 uvod  kazalo  datoteke  komentarji  povezave  dopolnitve in popravki  avtor 

Uvod

Access je znani Microsoftov program za hitro izdelovanje in upravljanje zbirk podatkov. Milijoni nameščenih izvodov v računalnikih po vsem svetu pričajo, da lahko tudi uporabnik, ki ni računalniški strokovnjak, na preprost način izdela aplikacijo, s katero upravlja poslovne ali zasebne informacije.

Knjiga, v kateri sta združena učbenika za spoznavanje osnov MS Accessa in njegovih naprednejših zmožnosti, je namenjena bralcem, ki Accessa še ne poznajo, in tistim, ki so se že prebili skozi prve težave in se želijo preizkusiti v zahtevnejših tehnikah.

Za prebiranje prvega dela ni potrebno predhodno poznavanje Accessa. Bralec spoznava Access predvsem prek njegovih glavnih orodij - čarovnikov in prijaznega Accessovega uporabniškega vmesnika. Obravnavani so vsi poglavitni elementi Accessa, predvsem tabele, obrazci in poročila. V prvem delu so v ospredju odgovori na vprašanja "kako" in manj "zakaj".

Prostranstva dodatnih možnosti se odprejo, ko spoznamo, da Access podpira uporabo popolnega programskega jezika. Preprostega programiranja se lahko nauči vsak, koristi pa, ki jih ima od njega, so velike. Seveda se je treba zato seznaniti z notranjimi mehanizmi delovanja zbirk podatkov. Zato se drugi del začenja z osnovami relacijskih zbirk podatkov in obravnavo univerzalnega jezika SQL, s katerim jih obvladujemo. Seznanimo se s programskim jezikom VBA, programskim vmesnikom za dostop do podatkov, z avtomatizacijo in s povezovanjem med programi, z zmožnostmi Accessa v povezavi s spletom, vlogo jezika XML, varnostjo, ki se ji moramo posvetiti, da zagotovimo brezhibno uporabo zbirk podatkov v večuporabniškem okolju, in nazadnje še s povezovanjem Accessa z MS strežnikom SQL.

S knjigo prekrižarimo poglavitne vidike uporabe Accessa in si utremo glavne poti skozenj. Oboroži nas z odgovori na vprašanja "zakaj", ki so osnova za samostojno nadgradnjo pridobljenega znanja.