Pearson Education

Razprodano

Klubska cena: 19,60 EUR

Redna cena: 49,00 EUR

Prihranek: 29,40 EUR, 60%

William Stallings, Jurij Mihelič, Bojan Klemenc, Peter Peer

Koncepti operacijskih sistemov

Operacijski sistem kot programska oprema velja za enega najboj kompleksnih izdelkov inženiringa programske opreme. Je vez med strojno opremo aplikativno programsko opremo. V sebi združuje praktično vsa bazična znanja računalništva.

Knjiga je primarno namenjena študentom računalništva na dodiplomskem študiju I. stopnje. Študij računalništva na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani umešča snov operacijskih sistemov bolj v začetni del študija. Študentje tako po večini še nimajo močnih temeljev s področja programiranja, podatkovnih struktur, algoritmov in načrtovanja spoznavanju konceptov operacijskega sistema.
V prvem delu knjige so predstavljeni štirje glavni sklopi operacijskega sistema: proces, pomnilnik, razporejanje ter datoteke. Skozi pojme procesni model, procesna slika, niti, nadzor, arhitektura, sočasnost, upravljanje s pomnilnikom, navidezni pomnilnik, enoprocesorsko razporejanje, večprocesorsko razporejanje, razporejanje v realnem času, upravljanje vhodnoizhodnih naprav in diska ter upravljanje datotek spoznamo vse osnovne koncepte operacijskega sistema.

Na operacijski sistem lahko gledamo kot na zaporedje nivojev, s čimer dosežemo obvladljivost podproblemov. Eden izmed vrhnjih nivojev je lupina operacijskega sistema, ki nadgrajuje nivo uporabniških procesov ter zagotavlja uporabniško programsko okolje. V drugem delu knjige je tako predstavljeno delo v lupini bash operacijskega sistema Linux.

Skozi delo v lupini spoznamo pisanje skript, torej programov, s katerimi primarno avtomatiziramo delo v operacijskem sistemu. Ker je bash največkrat privzeti skriptni jezik v lupini Linuxa, v tretjem delu knjige podamo naloge v bashu, namige in rešitve na štirih težavnostnih stopnjah. Koda rešitev je dosegljiva tudi preko strani predmeta na eUčilnici Fakultete za Fakultete za računalništvo in informatiko.

Prvi del knjige ima podporno spletno stran na naslovu williamstallings.com.

Info

Založba: Pearson Education
Jezik: angleško/slovenski jezik
Vezava: broširano
Strani: 796
Mere: 190 x 245 mm
ISBN-13: 9781782735304

Ocena

Ocen še ni, oddajte svojo!

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Koncepti operacijskih sistemov

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Koncepti operacijskih sistemov

Oglejte si tudi

Kontakt