Založba Pasadena

Razprodano

Klubska cena: 22,16 EUR

Redna cena: 24,62 EUR

Prihranek: 2,46 EUR, 10%

Roger C. Parker

Grafično oblikovanje

Knjiga je najboljši in najtemeljitejši priročnik za sodobnega oblikovalca, ki z računalnikom pripravlja gradivo za tisk.

V knjigi najdete:

– Razumljive in preproste metode za lepo in učinkovito grafično oblikovanje.

– Nasvete za vsakovrstne priložnosti.

– Jasne in praktične prijeme za poživitev publikacij.

– Preprosta pravila, ki vam bodo prihranila čas in denar.

– Najboljše načine uporabe in prilagajanja predlog vašim potrebam.

– Navodila, kako izbrati pisave, njihove velikosti in razmike med njimi.

– Nasvete, kako se lotiti določenih projektov.

– Predvsem pa: to, kar res potrebujete – podano jasno in jedrnato.

Knjiga sistematično obdela najprej elemente oblikovanja, ki so osnova za poznejše delo. Likovni elementi in principi temeljijo na izkušnjah klasičnega tiskarstva, ko so še uporabljali svinčene črke. Srečamo se z vrsto izrazov in pojmov, ki jih moramo poznati in razumeti, če se spuščamo v grafično oblikovanje. Poznati moramo orodja, s katerimi bomo delali – orodja v oblikovnem pomenu. Avtor nas podrobno seznani z osnovnimi pojmi, ki so potrebni za organizacijo strani. Govori o naslonilih, mreži, stolpcih, o uporabi tipografije, ilustracije in fotografije v publikacijah. Skrbno je obdelano prav poglavje o tipografiji. Razloženi so pojmi, ki opisujejo črko kot nosilec sporočila v vseh njenih oblikah in razsežnostih ter odnosih, ki vladajo v besedi, vrstici in stavku.

Veliko je navodil, nasvetov in opozoril za dobro oblikovanje. Če se tega držimo, lahko pripravimo dobro in korektno oblikovano tiskovino. Mogoče se bodo zdela komu pravila starokopitna. Avtor večkrat omenja, da so pravila zato, da jih kršimo. Toda najprej jim moramo zelo dobro poznati, šele potem jih lahko kršimo. Če pa jih že kršimo, moramo vedeti, zakaj to počnemo. Mislim pa, da nam še veliko manjka do tega, da bi oblikovali tiskovine z zavestnimi prekrški; več je prekrškov zaradi neznanja.

Vrednost knjige je predvsem v praktičnih napotkih in opozorilih za korektno oblikovanje vsakodnevnih tiskovin. Na enem mestu je strnjeno bogato znanje in izkušnje tiskarskega izročila preteklosti in sedanjosti z željo, da bi bilo naše grafično oblikovanje lepo in učinkovito.

O avtorju

Roger C. Parker

Roger C. Parker je predsednik The Write World, podjetja za svetovanje v zvezi s komunikacijami. Piše tudi za revijo Technique Magazine in ureja reviji x-height in Newsletter Design.

Info

Založba: Založba Pasadena
Naslov izvirnika: Looking Good in Print
Založba izvirnika: Ventana Communications Group
Prevod: Boštjan Troha
Jezik: slovenski jezik
Vezava: broširano
Strani: 373
Mere: 188 x 235 mm
Izid: marec 1997
ISBN: 9616065300
ISBN-13: 9789616065306
COBIB-ID: 65617664
UDK: 519.688:655.5 519.688:766

Ocena

Ocen še ni, oddajte svojo!

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Grafično oblikovanje

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Grafično oblikovanje

Oglejte si tudi

Kontakt