Založba Pasadena

Nakup

Klubska cena: 36,00 EUR

Redna cena: 40,00 EUR

Prihranek: 4,00 EUR, 10%

To knjigo naši kupci navadno dobijo v 2 delovnih dneh.

Jože Flašker, Srečko Glodež, Zoran Ren

Zobniška gonila

Pričujoče delo je sodobni učbenik (priročnik) s področja zobniških gonil. Namenjeno je za uporabo kot študijsko gradivo pri predmetih z obravnavano tematiko v poklicnih, srednjih in višjih šolah ter fakultetah in univerzah, kakor tudi kot pripomoček za strojniško prakso.

Zaradi navedbe novejših standardov, priporočil in najpomembnejših tabeliranih podatkov, služi istočasno kot priročnik.

Gradivo je razdeljeno na sedem glavnih poglavij, in sicer:

 • uvod,
 • valjaste zobniške dvojice,
 • stožčaste zobniške dvojice,
 • polžaste dvojice,
 • izdelava zobnikov,
 • mazanje zobniških gonil,
 • risanje zobnikov.
 • V uvodnem poglavju so razloženi nekateri osnovni pojmi s področja zobniških gonil. Poimenovanje in označevanje posameznih veličin je povzeto po standardih SIST ISO 1122 (Slovar na področju zobniških prenosnikov) in SIST ISO 701 (Mednarodne označbe za zobnike).

  Posamezna glavna poglavja o valjastih, stožčastih in polžastih dvojicah so zasnovana tako, da so najprej razložene njihove teoretične osnove. Nato so pojasnjene geometrijske in merilne veličine zobnikov in zobniških dvojic, potrebne za izdelavo tehniške in tehnološke dokumentacije.

  V nadaljevanju so obravnavane sile na zobniški dvojici ter postopki za izračun njene nosilnosti po najnovejših standardih ISO ali DIN, ki jih je v glavnem privzel tudi slovenski standard SIST. Na koncu glavnih poglavij so podane še smernice za zasnovo ter konstrukcijske izvedbe zobniških dvojic.

  V drugem delu so obravnavane nekatere vsebine (izdelava zobnikov, mazanje zobniških gonil, risanje zobnikov), potrebne za projektiranje zobniških gonil ter izdelavo tehniške in tehnološke dokumentacije.

  Podrobno so navedene smernice za izbiro materiala zobnikov ter smernice za toplotno obdelavo zobnikov. V poglavju o mazanju zobniških gonil so podana priporočila za izbiro ustreznega maziva.

  Pogled v knjigo

  O avtorjih

  Jože Flašker

  Jože Flašker je redni profesor za področje Strojni elementi, konstruiranje in tribologija na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Ima bogate strokovne in raziskovalne izkušnje s področja snovanja in konstruiranja strojnih elementov v splošnem strojništvu s posebnim poudarkom na zobniških gonilih in drugih elementih za prenos gibanja. Veliko se ukvarja tudi s kontaktnimi problemi ter metodami diagnosticiranja napak. Je avtor večjega šte vila učbenikov s področja strojnih elementov, pri mednarodni založbi pa je izdal tudi knjigo 'How Gears Break'.

  Srečko Glodež

  Srečko Glodež je redni profesor za področje Strojni elementi s tehniškim risanjem, konstruiranje in tribologija na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru. Njegovo strokovno in raziskovalno delo je vezano predvsem na področje dimenzioniranja dinamično obremenjenih strojnih delov in konstrukcij z vključevanji nekaterih specifičnih znanj (npr. mehanike loma in metod matematične statistike). Je avtor večjega števila učbenikov ter strokovnih in znanstvenih člankov s področja strojnih elementov. Izdal je tudi znanstveno monografijo 'Dimenzioniranje na življenjsko dobo'.

  Zoran Ren

  Zoran Ren je redni profesor za področje Strojni elementi, konstruiranje in tribologija na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Njegovo strokovno in raziskovalno delo zaje ma razvoj teorije in prakse konstruiranja strojnih elementov, postopkov računalniško podprtega konstruiranja ter inženirskih numeričnih metod na področju simulacij mehanike trdnih teles in vezanih problemov. Na omenjenem področju je napisal več učbenikov ter strokovnih in znanstvenih člankov.

  Info

  Založba: Založba Pasadena
  Jezik: slovenski jezik
  Vezava: trda
  Strani: 400
  Mere: 170 x 240 mm
  Izid: junij 2010
  ISBN: 9616661124
  ISBN-13: 9789616661126

  Ocena

  Povprečna ocena: ★★★★★ število ocenjevalcev: 1

  Viktor Jemec★★★★★ Sistematično podana snov s sodobnimi izračuni in dobrimi slikami.

  Moja ocena

  Priporočite prijatelju

  Ocenite: Zobniška gonila

  Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

  Ocena:

  Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

  Priporočite: Zobniška gonila

  Oglejte si tudi

  Kontakt