Založba Pasadena

Nakup

Klubska cena: 23,31 EUR

Redna cena: 25,90 EUR

Prihranek: 2,59 EUR, 10%

To knjigo naši kupci navadno dobijo v 2 delovnih dneh.

Janez Škrubej

Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo

Internet, skoraj tako pomemben kot voda za nadaljnje življenje na planetu

V 21. stoletju informacijska tehnologija in Internet kot otroka hladne vojne predstavljata glavno gonilo nadaljnjega razvoja sveta. V kakšne bitke, ki so jih vodile obveščevalne službe ZDA, SZ, Kitajske in Indije, se je bilo za obvladovanje te tehnologije treba spustiti, opisuje v svoji knjigi:

Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo udeleženec tega globalnega spopada.

Večina bralcev, ki so se z vsebino knjige spoznali, meni, da bi jo moral prebrati vsak, ki uporablja Internet in je pri svojem delu odvisen od informacijske tehnologije.
Kakšnim razsežnostim te odvisnosti smo danes priča, se zaveda le malokdo.

Knjiga odgovarja na mnoga vprašanja, ki se uporabnikom interneta porajajo pri vsakdanjem delu, predvsem pa razkriva, zakaj edino ZDA to tehnologijo danes suvereno obvladujejo in nadzorujejo.

  • S čim je bilo mogoče Iskri Delti nadoknaditi svojo majhnost in kljub ameriškemu embargu na izvoz izdelkov informacijske tehnologije v vzhodne države postaviti v letu 1985 na noge eno do tedaj največjih računalniških omrežij na svetu, omrežje kitajske policije?
  • Kakšne usodne posledice so jo doletele ne le zaradi izgradnje tega omrežja, ampak tudi zaradi predstavitve svojega projekta paralelnih superračunalnikov PARSYS na vodilnih univerzah v ZDA in na Japonskem?
  • Zakaj je predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov med obiskom pri francoskem predsedniku Mitterandu leta 1988 z grenkobo priznal, da je Sovjetska zveza postala na koncu hladne vojne razvita kot kakšna banana republika z atomsko bombo? O čem se je predsednik prepričal, ko je istega leta obiskal Iskro Delto?
  • Zakaj sta se predsednika vlad največjih držav Kitajske in Indije ob svojih obiskih v Jugoslaviji zanimala predvsem za razvojne dosežke Iskre Delte?
  • Zakaj so Evropa in ostale države na svetu v razvoju informacijske tehnologije podrejene zmagovalki v hladni vojni - Združenim državam Amerike?
  • Kdaj je to kot prva spoznala Velika Britanija?
Odgovore avtor sistematično in zgodovinsko kronološko podaja v knjigi.

Avtor knjige, udeleženec bitke za obvladovanje informacijske tehnologije v času hladne vojne med Vzhodom in Zahodom, nas popelje skozi presenetljiva zgodovinska dogajanja v razvoju informacijske tehnologije, ki so se odvijala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Informacijska tehnologija in z njo internet, ključna proizvoda hladne vojne, ki sta za življenje na planetu postala skoraj tako pomembna kot voda, sta odločilno prispevala, da je Zahod v tej vojni zmagal.

Ta globalni spopad, ki je bil od vseh v 20. stoletju sicer najmanj krvav, pa je bil za nadaljnji razvoj življenja na planetu najbolj usoden. Vodile so ga predvsem obveščevalne službe ZDA, SZ, Indije in Kitajske, pomembno vlogo pa je odigralo tudi podjetje Iskra Delta, katerega nastanek in vlogo med glavnimi akterji opisuje knjiga, ki jo držite v rokah.

Oglejte si klepet o knjigi, ki ga je izvedel MMC RTV SLO.

Pogled v knjigo

O avtorju

Janez Škrubej

Janez Škrubej, rojen leta 1946 v Mežici, je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani na Oddelku za računalništvo in informatiko in končal Program for Senior Executives na Massachusetts Institute of Technology – MIT, Sloan School of Management. Bil je prvi vodja predstavništva Digital Equipment Corporation – DEC za Jugoslavijo in eden od ustanoviteljev Delte ter njen direktor. Po vključitvi v Iskro je bil generalni direktor podjetja Iskra Delta ves čas njenega obstoja.

Info

Zbirka: Ventilator
Založba: Založba Pasadena
Jezik: slovenski jezik
Vezava: trda
Strani: 270
Mere: 130 x 200 mm
Izid: maj 2008
ISBN: 9616361988
ISBN-13: 9789616361989

Ocena

Povprečna ocena: ★★★★★ število ocenjevalcev: 2

Štefan Simončič★★★★★ Knjiga Hladna vojna in informacijska tehnologija mi je prišla v roke čisto po naključju. Kot zgodovinarju se mi je zdel idealen dodaten vir za lažje razumevanje časa od II. svetovne vojne dalje. Bila pa je pravzaprav presežek dodatne literature in knjigo priporočam vsakomur, ki se zanima za dogajanje v svetu. To je knjiga tako o preteklosti, po kateri je vijugala najuspešnejša Jugoslovanska firma Iskra Delta vse do stečaja (zakaj oz. kdo je ta figura iz ozadja ki je propad multinacionalke povzročila nažalost nisem izvedel?) do sedanjosti, kjer s prebiranjem le-te ugotovim, da pravzaprav borzni zlom, cena padanja nafte... le ni naključje.

Venesa Sikirič★★★★★ Ob pojmu informacijska tehnologija pomislimo najprej na Microsoft in IBM, vsaj povprečni zemljani. In prav taisti poznamo imena kot so Bill Gates, Steve Jobs, ... in seveda vsi 'vemo', da je vse na tem področju izključno iz ZDA. Neka majhna Slovenija definitivno nima kaj iskati na tem zemljevidu. In potem .... presenečenje. Ta mala Slovenija, ali bolje rečeno podjetje, ki se ga skoraj nihče ne spomni več je zasedalo gromozanski del tega zemljevida. Dokler .... no, cele zgodbe vam res ne morem izdati, je pa res, da se bere kot roman poln zapletov in zarot. Celo v tistih 'železnih' časih, ko je partija določala kako in kaj, se je našla skupina entuziastov, ki je s svojimi sposobnostmi in znanjem stopila na prste mnogim. Vsekakor jim idej kako doseči svoje ni zmanjkalo in se za dosego cilja niso ustavili niti pred Titovo veličino, temveč so jo preprosto uporabili sebi v prid.

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo

Oglejte si tudi

Kontakt