Založba Pasadena

Razprodano

Klubska cena: 22,46 EUR

Redna cena: 24,95 EUR

Prihranek: 2,50 EUR, 10%

Peter Baloh, Peter Vrečar

Ob praktičnih primerih skozi MS Access 2007 in informatizacijo poslovanja

Množica faktur in artiklov, kontaktni podatki poslovnih partnerjev, kadrovska evidenca, prodajni rezultati vašega oddelka…. Podatki so povsod. In več kot jih je, bolj jih želimo obvladovati. Podatkovna zbirka je informacijski temelj poslovanja vsakega podjetja, pa naj gre za avtomehanično delavnico, ali pa za veliko trgovsko podjetje. V podatkovni zbirki beležimo podatke o poslovanju (nabavi, prodaji, zaposlenih...) in nato iz te množice podatkov pridobivamo informacije, ki jih potrebujemo pri sprejemanju odločitev. Razumljivo je, da so zaradi razlik v načinu poslovanja informacijske potrebe od podjetja do podjetja različne. Od njih pa je odvisna zgradba in način uporabe podatkovne zbirke, do katere lahko pridemo le sistematično, preko korakov informatizacije poslovanja.

Zakaj bi se morali kot uporabnik ukvarjati z informatizacijo poslovanja in z izdelavo podatkovne zbirke? V praksi smo našli kar nekaj razlogov ZA:

1. Kot poslovnež boste zagotovo sodelovali pri informatizaciji poslovanja ter posledično pri izdelavi podatkovne zbirke vašega podjetja/oddelka/procesa, kar boste počeli bolj uspešno, če boste na realnem primeru iz poslovne prakse spoznali korake informatizacije poslovanja in delovanje podatkovne zbirke.
2. V manjšem podjetju si boste lahko sami informacijsko podprli ključne procese in tako obvladovali podatke, beležili transakcije in pridobivali informacije, ki bodo pomagale sprejemati kakovostne odločitve.
3. Tudi v velikih podjetjih, ki so že zaključila projekte informatizacije poslovanja z nakupom paketne celovite programske rešitve (ERP) se vedno bolj pogosto dogaja, da je potrebno podpreti informacijsko nepodprte procese. Vsak delodajalec bo, če ne že zahteval, pa zagotovo podprl, ko boste npr. kot vodja službe sami zagotovili informacijsko podporo vam in vašim sodelavcem.
4. Pri pripravi informacij, ki so podlaga za kakovostne odločitve, morajo biti odločevalci vedno bolj samostojni in samoiniciativni. V praksi se pogosto zgodi, da morajo pri iskanju odgovorov na poslovna vprašanja, uporabiti podatke iz različnih tabel, ne le ene. Preglednica (npr. MS Excel) ni več ustrezno orodje, zato je potrebno poseči po podatkovni zbirki in izdelati poizvedbo po več tabelah.

    IZ VSEBINE:

  • Izhajali bomo iz informacijskih potreb majhnega trgovskega podjetja, ki želi podpreti svoj nabavno-prevzemni proces in se lotili informatizacije poslovanja po ustreznih korakih.
  • Najprej bomo izdelali procesni model (in si pri tem pomagali z MS Visio) ter relacijski podatkovni model, ki predstavljata načrt in s tem osnovo za implementacijo podatkovne zbirke.
  • V Microsoft Accessu 2007 bomo najprej izdelali podatkovno zbirko in jo uporabili za obvladovanje podatkov in beleženje transakcij. Tako bomo na podlagi načrta najprej ustvarili tabele, izdelali vnosne maske za vnos podatkov ter tabele napolnili s podatki. Pri tem bomo uporabili tudi nove možnosti polnjenja podatkov, ki jih prinaša Access 2007, na primer avtomatizirano polnjenje podatkovne zbirke preko elektronskih sporočil.
  • Nato bomo v vlogi odločevalcev pridobivali informacije s katerimi podpremo svoje odločitve ali odločitve drugih. Pri tem bomo izdelali poizvedbe in poročila. Spoznali bomo izdelavo poizvedb ter izdelavo poročil, pri čemer bomo poleg poizvedovanja po več tabelah izvajali tudi različne preračune in združevanje podatkov.

Ob reševanju problemov iz poslovne prakse se boste naučili, kako se lotiti informatizacije poslovanja ter izdelave in uporabe podatkovne zbirke z novim Microsoftovim Accessom 2007. Tako boste bolje opremljeni za borbo za preživetje na delovnem mestu. Ne pozabite, da bi marsikdo naredil vse, da bi dobil vašo službo – ne pustite se mu.

Pogled v knjigo

O avtorjih

Peter Baloh

Dr. Peter Baloh je član uprave hitrorastočega visokotehnološkega podjetja BISOL. Deluje na področjih strategije, managementa znanja, inovacij, tehnologije in projektnega managementa. Je tudi profesor na IEDC Bled School of Management. Sodeluje v mednarodnih raziskovalnih in svetovalnih projektih, objavlja v uglednih strokovnih revijah in izvaja gostujoča predavanja na univerzah v tujini.

Peter Vrečar

Mag. Peter Vrečar se v poslovni praksi že več kot desetletje posveča delovanju na področjih organizacije, informatizacije poslovanja, analitike, prenove procesov, ter linijskemu, projektnemu in procesnemu managementu.

Njegovo pedagoško delo teče od leta 1995. Na Ekonomski fakulteti je najprej učil kot demonstrator, kasneje pa kot asistent, strokovni sodelavec in tutor pri predmetih Poslovna informatika, Objektno orientirane metodologije, Poslovna statistika in Organizacija. Sodeloval je tako na rednem kot izrednem študiju, pri slednjem je izvajal delo tutorja na enajstih različnih študijskih središčih po Sloveniji. Leta 2010 je pridobil naziv predavatelja višje šole za predmetna področja Nabava, Informacijsko-komunikacijska tehnologija ter Organizacija in management. Kot predavatelj sodeluje v pedagoškem procesu na višji šoli B2 in BB, kot tutor pa na Visoki šoli skupine ERUDIO.

Od leta 2002 izvaja tudi izobraževalno-svetovalno dejavnost na področjih 1) informacijske podpore pisarniškemu poslovanju, organiziranju in odločanju, 2) projektnega managementa in izvedbe projektov 3) prenov komercialnih procesov.

Info

Zbirka: Ob praktičnih primerih
Založba: Založba Pasadena
Jezik: slovenski jezik
Vezava: broširano
Strani: 150
Mere: 205 x 245 mm
Izid: april 2009
ISBN: 9612456887
ISBN-13: 9789612456887

Ocena

Ocen še ni, oddajte svojo!

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Ob praktičnih primerih skozi MS Access 2007 in informatizacijo poslovanja

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Ob praktičnih primerih skozi MS Access 2007 in informatizacijo poslovanja

Oglejte si tudi

Kontakt