Založba Pasadena

Razprodano

Klubska cena: 22,46 EUR

Redna cena: 24,95 EUR

Prihranek: 2,50 EUR, 10%

Mićo Mrkaić

To so bile svete krave

Splošno in pri nas uveljavljeno mnenje je, da so samo prevodi best sellerjev vredni pozornosti. Na srečo pa ni tako. To so bile svete krave je napisana provokativno, zabavno, logično in brez dlake na jeziku. Pravzaprav je prav osvežujoče brati tako knjigo in se zavedati, da ni prevod, in da so vsa imena in dogodki od tukaj in zdaj. Gre za knjigo o ekonomiji, ki je načeloma dolgočasna tema za veliko večino zemljanov, tudi za ekonomiste same. Za razliko od večine tovrstnih izdelkov pa je knjiga To so bile svete krave noro zanimiva. Pravzaprav je popolnoma vseeno ali se z avtorjem strinjate ali ne, pomembno je le to, da je dovolj provokativna da si zaželite v boj za bolj pravičen svet. Ali proti avtorju. Izbira je vaša.

Knjiga odgovarja na vprašanje, ki se ga v Sloveniji razen Mrkaića ne upa zastaviti skoraj nihče: kaj se zgodi z družbo, ki je formalno sicer v centru Evrope, zaradi spletov zgodovinskih in geografskih okoliščin pa njeni dejansko pomembni deli nikoli niso bili resno izpostavljeni mednarodni konkurenci, svetovljanstvu, individualizmu, anglo-saksonskemu pojmovanju svobode, resnično svobodnemu podjetništvu, klasičnemu liberalizmu in ideji omejene moči države. V taki družbi se razvije samozadostnost, provincializem, povezan z zakotno ideologijo lastne večvrednosti, v taki družbi konkurenca idej velja za nespodobno, na vseh področjih pa kraljujejo nedotakljive svete krave.

Humorna plat slovenskih svetih krav je, da je njihov lokalni ugled pogosto obratno sorazmeren z njihovo resnično intelektualno vrednostjo, slovenske svete krave v politiki, kulturi, zdravstvu, gospodarstvu in znanosti so klasična poosebljenja zgodbe o cesarjevih novih oblačilih. Mrkaić v knjigi ne skriva sadističnega ugodja, ko te svete krave, odete samo v cesarjeva nova oblačila, simbolično preganja preko trgov slovenskih mest in vasi.

Knjiga razkrinkava početje znanih politikov, znanstvenikov, ekonomistov in gospodarstvenikov, bolj kot osebe, pa Svete krave napadajo izrojene kolektivistične in miselne vzorce, ki se v Sloveniji kopičijo od sredine devetnajstega stoletja, miselne vzorce, ki lažne slovenske veličine naredijo za pripravne tarče kritike in pogosto tudi ironije.

Svete krave kažejo večinsko funkcionalno nepismeni slovenski družbi njeno podobo v ogledalu in to brez diskriminacije - svete krave vseh barv so razkrinkane z enako intenzivnostjo in sarkazmom.

Galerija slik iz tiskovne konference

Pogled v knjigo

O avtorju

Mićo Mrkaić

Mićo Mrkaić je doktor ekonomskih znanosti in univerzitetni diplomirani inženir fizike. Je kolumnist poslovnega dnevnika Finance, kjer objavlja poljudne članke o ekonomski in politični problematiki. Poklicno je univerzitetni predavatelj ekonomije, zaposlen je na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Predaval je na vodilnih svetovnih univerzah, med drugim na Duke University in Carnegie Mellon University. Kot ekspert sodeluje z oddelkom za statistiko Mednarodnega denarnega sklada.

Info

Zbirka: Ventilator
Založba: Založba Pasadena
Jezik: slovenski jezik
Vezava: trda
Strani: 452
Mere: 130 x 200 mm
Izid: marec 2007
ISBN: 9616361767
ISBN-13: 9789616361767

Ocena

Povprečna ocena: ★★★★☆ število ocenjevalcev: 6

Jaka Palop★★★★☆ Vsekakor zelo zanimiva knjiga.

Stane Krajnc★★★★☆ Pri nas se še najde kdo, ki ima jajca, a na srečo ima Mrkaić tudi potrebno pamet.

Drago Bonk★★★★★ Bravo, zelo dobra knjiga! Mićo, le tako naprej.

Dean Ristič★★★★★ Odlična knjiga, ki jo mora prebrati sleherni državljan naše 'uspešne' Slovenije. Čestitke avtorju, ki si je brez dlake na jeziku upal napisati dejanja naših bivših in sedanjih politikov. Bravo!!!

Milena★★★★★ Je eden redkih, ki v nasi bedni Sloveniji upa povedati stvari naglas! Mićo, kar tako naprej!

Emir Sikirić★★★★☆ Knjiga je zelo dobra za vpogled in 'boljše razumevanje' potez vladajočih elit in dejansko zavajanje javnosti skozi svojo populistično držo misleč, da drugi ne razmišljamo s svojo glavo.Bojim se samo, da je ne bodo ljudje zastopili kot njegov populizem.Komaj čakam odzive.

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: To so bile svete krave

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: To so bile svete krave

Oglejte si tudi

Kontakt