Založba Pasadena

Razprodano

Klubska cena: 22,05 EUR

Redna cena: 24,50 EUR

Prihranek: 2,45 EUR, 10%

Viktor E. Frankl

Človek pred vprašanjem o smislu

Vprašanje o smislu človeške eksistence v današnji družbi postaja vse bolj pereče in aktualno. Noben drug znanstvenik se ni skozi vse svoje raziskovalno življenje tako zavzeto ukvarjal s tem vprašanjem kot dunajski psihiater Viktor E. Frankl. Njegova logoterapija se povsem osredotoča na to, da človeku ponudi pomoč pri iskanju smisla. Frankl to psihoterapevtsko metodo razvija v diskusiji z vodilnimi predstavniki tradicionalne psihoterapije. Logoterapija pa v splošnem ne želi nadomestiti psihoterapije: njena naloga je predvsem to, da ji svetuje pri soočanju s »trpljenjem zaradi nesmiselnega življenja«. Ta knjiga prinaša prerez celotnega avtorjevega publicističnega dela na področju psihoterapije in njenih antropoloških osnov.

Med številnimi knjigami Viktorja Frankla bi težko našli katero, ki tako pregledno predstavi prerez njegovih spoznanj kot pričujoči izbor. V prvem delu so zbrani njegovi govori, predavanja in članki, v drugem pa kratki odlomki, ki govorijo o teoretičnih osnovah njegovih temeljnih miselnih vsebin. V Nemčiji je knjiga prvič izšla leta 1979, od tedaj pa v številnih ponatisih z visoko naklado. Franklova dela so nasploh deležna velikega zanimanja po vsem svetu; ameriška izdaja knjige »Kljub vsemu rečem življenju da« je že več desetletij pri vrhu najbolj branih knjig (slovenski prevod je izšel pri Mohorjevi družbi leta 1983 in 1992).

Frankl je postavil psihologijo in psihoterapijo na trdna tla realnosti. Zanj je človek nedeljiva celota telesnega in duševnega dogajanja, ki je ljudem skupno z živalmi, rastlinami in neživo naravo, toda k tej celoti neločljivo spada tudi specifično človeški duh svobode, odgovornosti in prepoznavanja smisla posameznega trenutka v večji celoti dogajanja. To je celostna realnost človeka. Z »glavo in srcem« se v svoji vsakdanji stvarnosti smiselno orientira, doživlja naravo in kulturo, zlasti pa ljubeče sožitje z ljudmi. »Roke« so simbol za njegovo smiselno delo in ustvarjalno dograjevanje narave in družbe. Tretji nepogrešljiv pristop do smiselnega življenja dopolnjujejo »noge« za stališče do obilja in tragike. Tak človek in tako gledanje na njegovo smiselno življenje v vsakdanji stvarnosti je Franklovo izhodišče za psihoterapijo in vzgojno preventivo.

Iz spremne besede prof. dr. Jožeta Ramovša


»Dela Viktorja Frankla so najpomembnejši prispevek k psihoterapiji po Freudu.«
časnik Therapiewoche.

Pogled v knjigo

O avtorju

Viktor E. Frankl

Viktor E. Frankl, rojen leta 1905 na Dunaju, leta 1997 je tam tudi umrl. Bil je doktor medicine in filozofije, profesor nevrologije in psihiatrije na Univerzi na Dunaju. Kot profesor je deloval na Harvardu ter na univerzah v Dallasu in Pittsburghu, bil je profesor logoterapije na mednarodni univerzi v San Diegu (Kalifornija). Utemeljitelj logoterapije, imenovane tudi »tretja dunajska smer psihoterapije«.

Info

Zbirka: Ventilator
Založba: Založba Pasadena
Naslov izvirnika: Der Mensch vor der Frage nach dem Sinn
Založba izvirnika: Piper
Prevod: Živa Verbič
Jezik: slovenski jezik
Vezava: broširano
Strani: 300
Mere: 130 x 200 mm
Izid: maj 2006
ISBN: 9616361570
ISBN-13: 9789616361576

Ocena

Ocen še ni, oddajte svojo!

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Človek pred vprašanjem o smislu

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Človek pred vprašanjem o smislu

Oglejte si tudi

Kontakt