Založba Pasadena

Razprodano

Klubska cena: 29,67 EUR

Redna cena: 32,97 EUR

Prihranek: 3,30 EUR, 10%

Aleš Košir, Roman Maurer, Primož Peterlin, Rok Papež, Miha Tomšič

Linux z namizjem KDE, druga izdaja

Knjiga je v slabšem stanju, vsebina je nepoškodovana. Izkoristite ugodno ponudbo.

Druga izdaja knjige Linux z namizjem KDE je temeljito posodobljeni vodnik po operacijskem sistemu Linux za vse, ki so že domači v kakšnem drugem okenskem okolju. Knjiga nas najprej vodi po namestitvi Linuxa v naš računalnik. Nato spoznamo okensko okolje KDE, v katerem preživimo večino časa, ko upravljamo računalnik, si dopisujemo, brskamo po spletu ali uživamo v večpredstavnosti.

Vsa ta opravila so dovolj jasno opisana za tiste, ki se prvič srečajo s tem okoljem, in za izkušene mačke vključujejo tudi manj znane, a koristne zanimivosti. Tudi za začetnika je razumljivo opisano, kako pogosta in ponavljajoča se opravila avtomatiziramo s skriptnim jezikom, vgrajenim v ukazno lupino.

Posebna skrb je namenjena upravljanju sistema, pri čemer gredo načela z roko v roki z izkušnjami, ki so si jih avtorji pridobili v letih uporabe. V tem nevarnem času je tudi domače sisteme treba primerno zavarovati, zato je celo poglavje namenjeno varnosti. Knjigo zaključuje poglavje o omrežnih storitvah, pri katerih je Linux izjemno močan že od samega nastanka.

  IZ VSEBINE:

 • Spoznajte se z okenskim okoljem KDE
 • Naučite se ukazov ukazne lupine in vgrajenega skriptnega jezika
 • Uvedite se v skrivnosti upravljanja sistema Linux
 • Odkrijte možnosti dela z večpredstavnostjo v Linuxu
 • Naučite se uporabljati številne programe za delo z omrežjem
 • Zavarujte svoj sistem
 • Udomačite svetovni splet
 • Na priloženih CD-ROM-ih boste našli:

 • slovenščini prilagojeno distribucijo Pingo 2.0, osnovano na najbolj priljubljeni distribuciji Linuxa na svetu, Red Hat Linux 9
 • v slovenščino prevedeno namizje KDE
 • internetne strežnike in odjemnike, pripomočke, razvojna orodja ... skupaj prek 700 programskih paketov

O avtorjih

Aleš Košir

Aleš Košir ima veliko veselja do dela z računalniki pri simulacijah kompleksnih fizikalnih sistemov, pri uporabi računalniških prevajalniških tehnologij in orodij za naravni jezik ter pri pripravi tekmovanj iz računalništva za srednješolce. Po magisteriju na temo večfaznih fizikalnih sistemov se je zaposlil v podjetju Hermes Softlab.

Roman Maurer

Roman Maurer je v slovenščino prevedel precej dokumentacije in uporabniških vmesnikov za Linux. Linux je sam ali z drugimi predstavljal v člankih, na različnih prireditvah ali prek spletnih strani društva Lugos. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani matematik, zaposlen pa je v računalniškem podjetju Hermes Softlab.

Primož Peterlin

Primož Peterlin je starosta slovenjenja Linuxa, verjetno najbolj znan kot avtor priročnika za krajevno prilagoditev Linuxa slovenskemu okolju. Sam ali s sodelavci je o Linuxu napisal več člankov v domačih in tujih revijah. Po izobrazbi je doktor fizike in se ukvarja z biofizikalnimi raziskavami mehanskih lastnosti celičnih membran.

Rok Papež

Rok Papež aktivno deluje v društvu Lugos. Pomaga pri projektih slovenizacije, organizaciji prireditev ter na dopisnih seznamih pri posredovanju tehnične pomoči novim uporabnikom. Za IskraTel je izdelal vrsto orodij za Linux, namenjenih preizkušanju komunikacijskih naprav. Rad programira v C-ju, predvsem sistemsko programsko opremo, tu in tam pa najde čas tudi za kolesarjenje ali pohajkovanje po Kamniških Alpah. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani inženir računalništva.

Miha Tomšič

Miha Tomšič je uporabnik Linuxa že od leta 1995. Zaradi hitro rastoče skupnosti uporabnikov je že kmalu začutil potrebo po druženju uporabnikov Linuxa in bil tudi eden izmed pobudnikov ustanovitve društva Lugos, v katerem še vedno aktivno sodeluje pri organizaciji prireditev in predavanj. Kot diplomirani fizik se najbolj zanima za naravo in delovanje glasbil in je tudi ljubiteljsko predan tehnologiji obdelave in ustvarjanja zvoka ter glasbe. Tehnična žilica ga žene tudi v raziskovanje risarskih programov. O zvoku in grafiki rad na dolgo in široko predava v sklopu prireditev društva Lugos.

Info

Zbirka: Monitor
Založba: Založba Pasadena
Jezik: slovenski jezik
Vezava: broširano
Strani: 487
Mere: 188 x 235 mm
Izid: november 2003
Dodatek: priložen CD
ISBN: 9616361295
ISBN-13: 9789616361293

Ocena

Povprečna ocena: ★★★★☆ število ocenjevalcev: 1

Danijel Mihajlović★★★★☆ Knjiga je zelo poučna in razumljivo napisana, vendar je v določenih poglavjih (moč ukazne lupine) preveč podrobna, v nekaterih (večopravilnost) pa premalo podrobna.

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Linux z namizjem KDE, druga izdaja

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Linux z namizjem KDE, druga izdaja

Oglejte si tudi

Kontakt