Forum Ljubljana

Razprodano

Cena 6,00 EUR

David Krančan

Grdina (Zverinice iz Rezije v stripu)

Stripburgerjevo kopanje po bolj ali manj zaprašenih skrinjah slovenskih književnih klasik poraja vedno nove in nove sadove. Za ustripljanje slovenskih pripovednih evergrinov smo tokrat izbrali Zverinice iz Rezije, kultno zbirko pravljic, ki jih v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja v odročni Reziji “ujel in udomačil” etnolog Milko Matičetov. S teh zverinic iz gozda, ki so odlična metafora za povsem človeške pripetljaje in ki že desetletja navdušujejo vsakokrat novo generacijo otrok, smo spihali prah, jih preoblekli v stripovsko obliko in posodobili.
Otroci bodo preko njih spoznavali naravo in značaj najprej naravnega, nato pa še v prenesenem pomenu tudi čisto človeškega sveta in značaja. V taki obliki predstavljajo iskren poklon slovenskemu ljudskemu slovstvu ter tradicionalni zakladnici pripovedništva, seveda pa tudi kakovostno, zabavno in poučno branje za sedanje in prihodnje generacije.
Ilustrator, oblikovalec in likovni ustvarjalec David Krančan je v strip z naslovom Grdina prelevil rezijansko ljudsko pravljico Grdina pod kamnom. Pošast Grdina je svojeglavo, predvsem pa požrešno bitje. Med lovom na zajčke se ujame v nenavadno past, iz katere jo po dolgotrajnem moledovanju in stokanju reši mimoidoči kmet. Med vrsticami zgodbe se skriva pomemben moralni nauk, ki ga je ljudsko izročilo preoblikovalo v preprosto in prikupno pravljico. Iznajdljiva pošast Grdina pooseblja manj svetlo plat človeškega značaja, medtem ko lahko pravljico o njej razumemo tudi kot univerzalno resnico o prevladi dobrega nad zlim, o zmagi razuma nad grobo silo.

O avtorju

David Krančan

David Krančan (1984, Ljubljana) je zaključil študij vizualnih komunikacij na oddelku za oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Že več kot desetletje je član uredništva revije Stripburger. Z Andražem Poličem sta ustvarila knjigo Na prvem tiru, ki jo je leta 2008 izdal Stripburger/Forum Ljubljana. Njegove ilustracije lahko zadnja leta spremljate tudi na naslovnicah Dnevnikovega Objektiva. Lansko leto je v strip z naslovom Grdina prelevil ljudsko pripovedko Grdina pod kamnom iz zbirke Zverinice iz Rezije. Pri stripih Davida Krančana je vizualnost vedno zelo pomembna. Tako v teoriji kot v praksi raziskuje predvsem razsežnosti stripa kot likovnega izraza. Njegove pripovedi so velikokrat brez besed in v likovni podobi skrivajo pripovedne ključe. Krančan tudi redno vodi stripovske delavnice. Živi in dela v bližini Kranja.

Info

Založba: Forum Ljubljana
Jezik: slovenski jezik
Strani: 34
Izid: maj 2014
ISBN: 9616553682
ISBN-13: 9789616553681

Ocena

Ocen še ni, oddajte svojo!

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Grdina (Zverinice iz Rezije v stripu)

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Grdina (Zverinice iz Rezije v stripu)

Oglejte si tudi

Kontakt