Založba Pasadena

Nakup

Klubska cena: 89,01 EUR

Redna cena: 98,90 EUR

Prihranek: 9,89 EUR, 10%

To knjigo naši kupci navadno dobijo v 2 delovnih dneh.

dr. Tone Vidmar

Računalniška omrežja z internetnimi storitvami + Računalništvo v oblaku, 1. del

Komplet priročnikov za računalniške strokovnjake po odlični ceni!

Računalniška omrežja z internetnimi storitvami

Knjiga “Računalniška omrežja z internetnimi storitvami” je posodobitev starejše izdaje in se navezuje na aktualni naslov »Računalništvo v oblaku, teorija distribuiranih sistemov«.

Namenjena je širšemu krogu bralcev, zato je vsebina zasnovana tako, da je mogoče prebirati tudi le posamezna poglavja.

Računalništvo v oblaku, 1. del: Teorija distribuiranih sistemov

Ne zgodi se pogosto, da je delo izpod peresa slovenskega strokovnjaka tako aktualno, kot je danes ta knjiga s področja računalništva v oblaku.

V njej dr. Vidmar povzema svoje 35- letno delo na področju računalniških komunikacij in uporabniških storitev ter izlušči in prikaže koncept distribuiranih sistemov, ki so jedro »cloud computing-a«

O avtorju

dr. Tone Vidmar

Rodil se je 9.2.1952 v Ljubljani, osnovno šolanje in gimnazijo je končal v Kranju, študij pa na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1975. Kot mladi raziskovalec se je leta 1976 zaposlil na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani - v Laboratoriju za računalniške strukture in sisteme ter magistriral 1978. Leta 1987 je doktoriral s področja računalniških znanosti, 1989 pa je bil prvič izvoljen v docenta na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani.

V letih 1989 in 1990 je bil na »sobotnem letu« (sabbatical) v Amsterdamu, zaposlen v agenciji Evropske skupnosti RARE (Reseaux Associes pour la Recherche Europeenne), kjer je sodeloval je na projektu COSINE – International X25 Infrastructure. Zasnoval je in izvedel sistem za nadzor in upravljanje omrežja IXI, ki je bilo prva inačica evropskega akademskega omrežja (danes GEANT - European Educational Super-Network). Razvita programska oprema se je uporabljala v 24 državah, ki so takrat sodelovale v projektu.

Leta 1990 je ustanovil in bil predstojnik Laboratorija za računalniške komunikacije, ki je postal eden od vodilnih mest, kjer so se načrtovala omrežja v Sloveniji. V 1991 je začel predavati predmete s področja računalniških komunikacij in nekatere informacijsko obarvane predmete, ki so povezani z razprševanjem in porazdeljenostjo računalniških virov in sistemov. V okviru laboratorija je bil mentor številnim diplomam, magistrskim nalogam ter petim doktorskim disertacijam. V okviru tretjinske obremenitve je od leta 1993 do leta 1996 vodil RCU (Računski Center Univerze v Ljubljani), z glavnim motivom vzpostavitve univerzitetnega računalniškega omrežja METULJ, katerega načtrovanje in izvedbo je vodil. Omrežje je bilo predano uporabi leta 1996, ob 75. obletnici Univerze v Ljubljani.

V obdobju od 2003 do 2008 je bil v okviru tretjinske obremenitve svetovalec ISUL (Informacijske Službe Univerze v Ljubljani). Glavni cilj tega sodelovanja je bila prenova METULJ-a (univerzitetno omrežje), ki je bil nadgrajen iz kapacitete 100M na 10G, dodana pa mu je bila infrastruktura, ki lahko podpira moderne informacijske storitve. Leta 2004 je bil izvoljen v naziv izrednega profesorja s področja računalništva na Univerzi v Zagrebu in v letih 2005 in 2006 gostoval kot predavatelj na »Fakulteti za elektrotehniko, strojništvo i brodogradnju« v Splitu.

V tem času se je že spogledoval z življenjem na Hvaru, kar je v polnem obsegu uresničil ob upokojitvi januarja 2011. Nekateri študentje dr. Vidmarja se spominjajo tudi njegovega kriptičnega nasveta - naj ne zanemarjajo pasijanse. Tako ni naključje, da so karte za pasijanso tudi na ovitku te knjige. Nasvet – uganka o pasijansi pa bo morda razrešena v prihodnji knjigi dr. Vidmarja.

Info

Založba: Založba Pasadena
Jezik: slovenski jezik
Vezava: trda
Strani: 650
Mere: 165 x 235 mm
Izid: junij 2013
ISBN: vidmar komp
ISBN-13: vidmar komp

Ocena

Ocen še ni, oddajte svojo!

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Računalniška omrežja z internetnimi storitvami + Računalništvo v oblaku, 1. del

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Računalniška omrežja z internetnimi storitvami + Računalništvo v oblaku, 1. del

Oglejte si tudi

Kontakt