Založba Pasadena

Razprodano

Klubska cena: 37,14 EUR

Redna cena: 41,27 EUR

Prihranek: 4,13 EUR, 10%

David Pahor, Matija Drobnič, Vladimir Batagelj, Simon Bratina, Vladimir Djurdjič, Primož Gabrijelčič, Matjaž Gams, Matjaž Klančar, Rado Ključevšek, Jana Koklič, Uroš Mesojedec, Krištof Oštir, Matjaž Potrč, Borut Robič, Davorin Sečnik, Slobodan Simič, Jasna Toth

Leksikon računalništva in informatike

Knjiga je v slabšem stanju, vsebina je nepoškodovana. Izkoristite ugodno ponudbo.

Veliki leksikon računalništva in informatike je pod okriljem Založbe Pasadena in s sodelovanjem številnih domačih strokovnjakov nastajal štiri leta.

Vsak slovar ali leksikon, ki je plod domačega dela, bolj kot kateri koli prevod vpliva na razvoj slovenskega izrazja in strokovnega znanja. To še posebej velja za računalništvo in informacijsko tehnologijo, ki sodita med tista strokovna področja, ki se danes najhitreje razvijajo. Hkrati pa je računalništvo tudi poljudno področje, za katerega se vsaj malo zanima skoraj vsak od nas, ki uporablja osebni računalnik in svetovni splet za delo, zabavo, učenje, raziskovanje ali sporazumevanje na daljavo.

Prvi slovenski veliki leksikon računalništva in informatike zato ni samo še en pust seznam strokovnega izrazja in slovarskih gesel, razlag in člankov, temveč daje vsakemu sodobnemu Slovencu možnost, da si temeljito razjasni pomen strokovnega pojma in najde zanj tudi lep slovenski izraz. Razumevanje temeljev računalništva in komunikacij v današnjem svetu je nujno za preživetje na svetovnem trgu dela, znanja, informacij in storitev.

Sodobna poindustrijska družba temelji na elektronskem sporazumevanju po internetu, uporabi mobilnih brezžičnih komunikacijskih napravic ter prikritem delovanju na stotine milijonov procesorjev, ki so vdelani že v skoraj vse izdelke množične industrijske proizvodnje: od zapestnih ur, kuhalnikov za kavo in pralnih strojev do televizorjev, avtomobilov, letal -- in kmalu celo oblačil. Žal se morata v divjem vrtincu naraščajočih zahtev po računalniški pismenosti in poznavanju digitalnega, kibernetnega sveta okoli nas tako informacijski strokovnjak kot tudi poljudni uporabnik namiznega računalnika opreti na zanesljive in kakovostne vire računalniškega znanja. To še posebej velja tudi za Slovence, ki po uporabi računalniških rešitev in orodij hitro sledimo tehniškemu razvoju v ZDA in po nakupu računalniške in komunikacijske opreme sodimo v sam vrh Osrednje Evrope.

Leksikon ima zato dvojno veljavo in pomen: je bogat vir lepih, pravilnih in preverjenih strokovnih slovenskih izrazov ter zbirka jasno in jedrnato napisanih razlag za številna gesla iz sveta računalništva, komunikacij, informatike in celo telekomunikacij. Leksikon je pravi nakup tako za tistega bralca, ki ga zanima, denimo, samo pomen kratice FTP, kot tudi za onega, ki bi se rad poglobil v številna, skoraj esejska, gesla o zgodovini računalništva. Leksikon računalništva in informatike zato sodi prav na vsako mizo, na kateri je že postavljena tipkovnica, miška in mobilni telefon.

O avtorjih

David Pahor

David Pahor je diplomiral iz fizike. Z računalništvom se ukvarja še od takrat, ko je bilo treba programe vluknjavati v kartice. Kot glavni svetovalec za strokovno izrazje je sodeloval pri slovenjenju Microsoftovih programov. Leta 1996 je napisal prvo slovensko avtorsko knjigo o internetu (Z miško po internetu) in vrsto let sodeloval z računalniško revijo Monitor, z Založbo Pasadena pa nazadnje kot soavtor knjige Internet in pravo ter urednik in glavni avtor Leksikona računalništva in informatike. Za Delovo prilogo o informacijski tehnologiji redno piše mnenjske prispevke, drugače pa je vodja programerjev za Lotus Domino pri podjetju Arctur.

Uroš Mesojedec

Uroš Mesojedec, univerzitetni diplomirani inženir računalništva, je pisec uspešnic o programiranju v visual basicu, delphiju in javi. Je redni sodelavec revije Monitor, v kateri objavlja predvsem članke o sodobnih razvojnih orodjih. Poklicno se ukvarja s programiranjem večpredstavnih uporabniških programov in razvojem programske opreme za svetovni splet.

Matjaž Potrč

Matjaž Potrč je že v srednji šoli napisal nekaj poslovnih programov v clipperju. V času študija je postal urednik revije Programer. Pozneje je bil urednik priloge Programer pri reviji Monitor, trenutno pa dela kot knjižni urednik pri Založbi Pasadena. Ves čas se ukvarja tudi z namiznim založništvom, v zadnjem času pa tudi s programiranjem dejavnih spletnih strani. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani inženir računalništva in informatike.

Info

Založba: Založba Pasadena
Jezik: slovenski jezik
Vezava: trda
Strani: 800
Mere: 170 x 213 mm
Izid: april 2002
ISBN: 9616065564
ISBN-13: 9789616065566
COBIB-ID: 117254144
UDK: 004(031)

Ocena

Povprečna ocena: ★★★★☆ število ocenjevalcev: 4

Pero B.★★★★☆ Pri tako obsežni, pa tudi kvalitetni knjigi, pogrešam CD-ROM.

Sergio Sebeglia★★★★☆ Knijga je dobra.

Marko Štamcar★★★★☆ Leksikon je super! Pogrešam le kakšne ilustracije in večjo barvitost.

Matija Podhraški★★★★☆ Gesel je veliko, večinoma so lepo razložena, nekatera pa žal manjkajo.

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Leksikon računalništva in informatike

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Leksikon računalništva in informatike

Oglejte si tudi

xxx

Kontakt