Pregled avtorjev (priimek na 'M')

  Petra Mahnič

  Boštjan Makarovič
  Boštjan Makarovič je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani in magistriral na Univerzi v Londonu s področja prava telekomunikacij in interneta. Je avtor več strokovnih člankov in soavtor knjige Ustavno kazensko procesno pravo. Dodatno se je izobraževal na univerzi v Greifswaldu v Nemčiji in sodeloval pri več domačih in mednarodnih projektih s področja mednarodnega gospodarskega prava, kazenskega prava in prava človekovih pravic. Trenutno je zaposlen na Telekomu Slovenije.

  Maxwell Maltz

  Tim Mann

  Arnold Marko

  Philippe Martin

  Heinrich Marzell

  Tim Mather
  Tim Mather je podpredsednik v podjetju Symantec in vodja informacijske varnosti. Skrbi za Symantecov program informacijske varnosti. Ima naziva Certified Information Systems Security Professional in Certified Information Systems Manager.

  Roman Maurer
  Roman Maurer je v slovenščino prevedel precej dokumentacije in uporabniških vmesnikov za Linux. Linux je sam ali z drugimi predstavljal v člankih, na različnih prireditvah ali prek spletnih strani društva Lugos. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani matematik, zaposlen pa je v računalniškem podjetju Hermes Softlab.

  Ash Maurya
  Ash Maurya je podjetnik že več kot desetletje. Vedno je iskal boljše in hitrejše načine za razvoj uspešnih produktov. Njegov Spark59 je namenjen prav štartnikom, ki želijo uspeti. Med prvimi je v prakso vpeljal načela vitkega štartnika, ki sta jih razvila Steve Blank in Eric Ries. Spoznanja je opisoval v blogih, iz katerih je izšla knjiga Delaj vitko. Z delavnicami in produkti tesno sodeluje s podjetniki in jim pomaga testirati ter dodelati njihovo vizijo. Ash je mentor pri štartniških pospeševalnikih po vsem svetu, kot so Mozilla Foundation, Year One Labs in Capital Factory.

  doc. dr. Arne Marjan Mavčič

  Jon C. Maxewll

  John C. maxwell

  Miha Mazzini
  Miha Mazzini je priznan avtor računalniške literature. Napisal je Mentor o računalništvu, ki je izšel tudi v srbohrvaščini, tri knjige o Clipperju, knjigo o Wordu, WordStaru, Windows for Workgroups in predhodnika te zbirke zvijač. Več let je bil eden od urednikov revije Monitor, bil pa je tudi prvi urednik revije za »družinsko računalništvo« PC&mediji.Kar nekaj let je pisal redno torkovo kolumno o internetu v časopisu Delo. V računalniških krogih je Miha Mazzini znan tudi kot avtor prvega slovenskega programa za odkrivanje tipkarskih napak. Trenutno je zaposlen kot strokovnjak za uporabniško izkušnjo pri podjetju Planet 9.

  Miha Mazzini pa je znan tudi zunaj računalniških krogov. Napisal je več romanov, med drugim prodajno uspešnico Drobtinice, Zbiralec imen, Satanova krona, Telesni čuvaj in Kralja ropotajočih duhov. Napisal je tudi scenarij za film Operacija Cartier, ki je prejel evropsko nagrado CIRCOM za televizijski film leta 1992, in scenarij za film Sladke sanje, ki je dobil precej domačih in tujih nagrad, tudi zlato palmo na festivalu v Valenciji. Sam je režiral dva kratka filma, končal podiplomski študij scenaristike v Angliji in je redni član Evropske filmske akademije.

  Več podatkov lahko preberete na spletni strani www.MihaMazzini.com.

  David Mazzucchelli
  je predavatelj stripovske naracije, pripovedništva in stripovski avtor, čigar dela so objavljena v antologijah po vsem svetu. Prejel je tudi več nagrad.
  David Mazzucchelli je začel stripovsko kariero z risanjem za založbi Marvel in DC Comics. Po skoraj štirletnem uspešnem sodelovanju s Frankom Millerjem pri stripih Batman: Year one ter Daredevil: Born again, je zapustil žanr super herojev, da bi risal avtorske stripe. Večino je objavil v svoji antologiji Rubber Blanket.

  Deke McClelland
  Deke McClelland je napisal več kot 30 knjig. Je dobitnik nagrade Bena Franklina za najboljši računalniški priročnik leta 1989 in nagrade za računalniške publikacije v letih 1990, 1992 in 1994. Poleg tega vodi oddajo Digitalni guruji na kabelski televiziji.

  Christopher McDougall

  Aleš Medic

  V. Merhar

  David Merrill

  Uroš Mesojedec
  Uroš Mesojedec, univerzitetni diplomirani inženir računalništva, je pisec uspešnic o programiranju v visual basicu, delphiju in javi. Je redni sodelavec revije Monitor, v kateri objavlja predvsem članke o sodobnih razvojnih orodjih. Poklicno se ukvarja s programiranjem večpredstavnih uporabniških programov in razvojem programske opreme za svetovni splet.

  Pavel Meše
  Pavel Meše je svetovalec za marketing in storitve Telekoma Slovenije. S telekomunikacijami se je začel ukvarjati že leta 1968, tri leta po končanem študiju na fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani.

  Trenutno sodeluje pri evropskem projektu COST 248 »The Future Telecommunication User« in pri projektu PHARE »Introduction of New Telecommunications Services«. V Telekomu Slovenije sodeluje tudi pri uvajanju storitev ATM.

  Frédéric L. W. Meunier

  Team Microsoft
  S strokovnimi nasveti in najboljšo prakso tistih, ki odlično poznajo tehnologijo, to so Microsoftovi strokovnjaki, svetovalci in ekipa, ki je oblikovala operacijski sistem Microsoft Windows, boste uspešno upravljali in optimizirali najnovejšo različico operacijskega sistema Windows. Le kdo bolje pozna delovanje in funkcije programa od avtorjev samih?

  Robert Mihalič
  Robert Mihalič je avtor številnih računalniških priročnikov, s katerimi je marsikateri uporabnik spoznal operacijski sistem Windows in se naučil uporabljati programe Microsoft Word, Excel, FrontPage in CorelDRAW. Robert je tudi prevajalec računalniških priročnikov, avtor člankov, delavnic in nasvetov za delo z različnimi programi, ki so bili objavljeni v revijah PC&mediji in Esc, sodeloval pa je tudi pri projektih slovenjenja programov Microsoft Windows in Office.

  Jurij Mihelič

  Frane Milčinski - Ježek
  Frane Milčinski - Ježek je bil tretji otrok matere Marije in očeta Frana, ki je bil tudi mojster besede. Že zgodaj je prišel v stik z gledališčem, sodeluje tudi z radiem in leta 1938 dobi angažma igralca v ljubljanski Drami. V času okupacije (1941) ga Italijani aretirajo zaradi izjave, da v vojni ne bodo zmagali niti Nemci niti Italijani. Po enoletni odsluženi kazni deluje v Drami in Operi in objavlja pesmi. Na dan osvoboditve, 9. maja, prične delati na radiu, leta 1947 pa postane urednik Pavlihe. Leta 1952 napiše Zvezdico Zaspanko, prvo slovensko radijsko igro za otroke, scenarij za mladinski film Kekec, pesmi za film Ne čakaj na maj in odigra vlogi v omenjenih filmih. V naslednjih letih napiše več radijskih iger: Strme stopnice, Dobri stari pianino (po njej posnamejo tudi film) in začne sodelovati s televizijo pri snemanju skečev ter zabavnih oddaj (Misijon dobre volje, Viktor, luč!, Televizija v šoli in Novoletne oddaje). Leta 1972 posname svoje legendarne songe.

  Anna Milner

  Ciril Mlinar Cic

  Potapljač, jamar, fotograf, snemalec in inovator Ciril Mlinar Cic je prvič pokukal z masko pod vodo davnega leta 1959 v Novalji na Pagu, star je bil pet let. Da bo potapljač, je zapisal v petem razredu osnovne šole, ko so pisali prosti spis z naslovom Kaj bom, ko bom velik?. Na začetku svoje potapljaške poti si je kot najstnik opremo izdeloval kar sam (obleko, uteži, dihalne naprave, ohišja za fotoparat ter kamero …) in potem šestnajstleten opravil izpit za potapljača. Eden izmed njegovih prvih pravih potapljaških podvigov, ki so sledili, je potekal približno takole: peš na ljubljansko železniško postajo z vso opremo in jeklenkami na rami, z vlakom na Reko, potem pa zopet peš sedem kilometrov do potapljaškega centra v Žurkovu. Tam potop ali dva in potem nazaj peš na Reko in z vlakom v Ljubljano …

  Od takrat naprej je šla njegova pot samo še navzdol. Gnalo ga je globlje in globlje, potope v morju pa je začel kombinirati s potopi v jezerih, rekah in podzemnih jamah. Že zelo zgodaj ga je pri tem pogosto spremljal fotoaparat, kasneje tudi filmska kamera, njuna spremljava pa je počasi postala … … pravilo. Za svoje fotografije in za svoje podvodne filme je hitro začel prejemati priznanja in nagrade.

  Na prvi jugoslovanski razstavi speleološke fotografije v Splitu je tako prejel prvo nagrado za barvno fotografijo, v filmu Med jamskimi potapljači je kot prvi posnel človeško ribico v njenem naravnem habitatu (film je dobil glavno nagrado na mednarodnem festivalu Hans Hass Medaille v Linzu), sodeloval je z National Geographic Channel, njegove posnetke so objavile po vseh celinah …

  Da Cic ni samo odličen potapljač, fotograf in snemalec, ampak tudi nadarjen pisec, priča njegova bibliografija, ki obsega prek dvesto člankov v domačih in tujih revijah, časopisih ter knjigah, ob tem pa je objavil še več tisoč fotografij. Podvôdje je njegova prva samostojna knjiga.

  Vinko Möderndorfer

  Luca Montersino

  Marianne Moon
  Marianne Moon je že več let navzoča v založniškem svetu kot lektorica, urednica in avtorica (včasih vse troje hkrati). Pri založbi Microsoft Press je urednica in lektorica že od leta 1984. Pisala in urejala je dokumentacijo Microsoftovih izdelkov, kot so Flight Simulator, Golf, Publisher, Microsoft Mouse in Greetings Workshop.

  Michael Moore
  Michael Moore se je rodil v kraju Flint v ameriški zvezni državi Michigan. Leta 1989 je zaslovel z dokumentarnim filmom Roger & Me, ki ga je posnel v treh letih v prostem času. Govori o zaprtju tovarne General Motors v njegovem rojstnem kraju, zaradi česar je delo izgubilo 30.000 ljudi, in Moorovih poskusih, da bi prišel do direktorja Rogerja Smitha oziroma ga prepričal, da obišče Flint. Film je dobil več nagrad na različnih festivalih in je znan tudi kot dokumentarec z doslej največjimi prihodki. Napisal je scenarij za film Canadian Bacon, karikaturo zalivske vojne, ki so ga vsi veliki studii zavrnili. (Leta 1995 so ga vseeno posneli v okviru Moorove produkcijske družbe Dog Eat Dog Films.) Dobro leto po tem, ko je napisal scenarij, so ga poklicali iz NBC-ja, ali ima kakšno zamisel za televizijsko serijo. Ni je imel, a je rekel, da jo ima, in še isti dan so se dobili na sestanku. Med vožnjo sta se s Kathleen Glynn spomnila naslova in osnutka vsebine. Moore je bil prepričan, da njegove zamisli ne bodo sprejeli, a so jo, in tako je postal avtor in gostitelj satirične televizijske nanizanke TV Nation (1994–1995). Šlo je za nekakšno informativno oddajo, kjer so govorili o temah, ki se jih veliki mediji izogibajo, kot so zločini korporacij, pozitivna poročila o delu sindikatov, razkrinkavanje desničarskih zahtev, pa tudi npr. intervjuji s srečnimi psi, ki jemljejo Prozac. Leta 1999 so TV Nation na nek način obudili in prenovili, da je nastala nanizanka The Awful Truth. Michael Moore je soavtor knjige Adventures in TV Nation, ki govori o nastanku in ozadju serije, in avtor uspešnice Downsize This!, kjer pogumno predstavlja ozadje usihanja ameriških sanj. Na knjižni turneji ob izidu Downsize This! je s poceni videokamero posnel film The Big One z intervjuji z delavci ob zapiranju še ene tovarne, poskušal priti mimo varnostnikov, da bi naredil intervju z direktorjem milijonarjem. Posledica filma The Big One je, da je podjetje Nike za najmanjšo dovoljeno starost delavcev v njihovi tovarni v Indoneziji določilo 18 let. Letos je Moore posnel film o oboroženem nasilju v ZDA Bowling for Columbine, ki je že dobil nagrado na filmskem festivalu v Cannesu. Moorov zaščitni znak je bejzbolska kapa. OBIŠČITE URADNO SPLETNO STRAN MICHAEL-A MOORE-A

  Miran Morano

  Rodil sem se 27.09.1957 v porodnišnici v Postojni. Odraščal sem v Ilirski Bistrici, kjer sem tudi obiskoval osnovno šolo. Gimnazijo sem zaključil v Postojni in leta 1982 Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Andragogika mi pomaga razumeti, kako se odrasli učimo, sociologija pa mi pomaga razumeti, kaj se dogaja v skupinah.

  Začel sem kot šolski pedagog (Ilirska Bistrica, Kranj), nadaljeval kot organizator izobraževanja (CDI Univerzum, Iskra Avtomatika), sedaj sem neodvisni izvajalec usposabljanj in izpopolnjevanj ter moderator.

  Za svoje delo sem se usposabljal v Angliji, v ZDA in na Nizozemskem pri:

  V Sloveniji sem se udeleževal različnih seminarjev - najbolj sta name vplivala Barrie Hopson (Lifeskills), ki sem ga spoznal, ko sem bil zaposlen v Iskri Avtomatiki in Suzanne W. Catana (Facilitation Center), ki je prišla k nam na povabilo Umanotere. Navdih sem dobival v številnih knjigah (Covey, Blanchard, Pike, Allan, Armstrong itd.) in Video Arts-ovih učnih filmih, ogromno pa sem se naučil od udeležencev svojih izobraževanj.

  Sem soustanovitelj Tangram d.o.o. (1989) in ustanovitelj Tangens d.o.o. (1992).

  Zadnja leta živim v Ljubljani, delam pa po vsej Sloveniji in včasih tudi zunaj nje.

  Za podporo in pomoč sem hvaležen Sonji (zanimivost: imen obeh podjetij se je domislila prav ona). Našo družino zaokrožujeta Janž in Katarina. Pomembna učitelja.

  Druge dejavnosti:

  • sem član ASTD in Društva moderatorjev Slovenije;
  • na Andragoškem centru Slovenije sem vodil projekt multimedijskega izobraževanja (avtor priročnikov Prosojnica pri izobraževanju in Video pri izobraževanju) ter sodeloval pri pripravi multimedijskega programa za usposabljanje mentorjev študijskih krožkov;
  • napisal sem priročnik Povečajmo učinkovitost našega dela (izšlo na Upravni akademiji), Uspešno vodenje videodelavnic (izšlo pri Video centru d.o.o.) in nekaj člankov v revijah Manager, RR in ProPro, na Radiu Trst pa sem imel serijo 13 izobraževalnih oddaj.
  • zadnji moj “otrok” - priročnik Ne morite s “powerpointom”.

  Fotografija je moj hobi od gimnazijskih let. Fotoaparat me spremlja kamorkoli grem.

  Mićo Mrkaić
  Mićo Mrkaić je doktor ekonomskih znanosti in univerzitetni diplomirani inženir fizike. Je kolumnist poslovnega dnevnika Finance, kjer objavlja poljudne članke o ekonomski in politični problematiki. Poklicno je univerzitetni predavatelj ekonomije, zaposlen je na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Predaval je na vodilnih svetovnih univerzah, med drugim na Duke University in Carnegie Mellon University. Kot ekspert sodeluje z oddelkom za statistiko Mednarodnega denarnega sklada.

  B.M. Muci
  Definicija ekonomije seksa? Našel sem nekaj slabih na internetu pod »sexonomy«. Pravzaprav vsi nakladajo o ponudbi in povpraševanju in to je tudi vse, o čemer so »ekonomisti« razmišljali. Naj sam poskusim bolje! Ekonomija seksa je lahko niz ovrednotenih pojavov in razmerij v našem okolju, kjer seksualna energija samostojno ustvarja in je tudi produktivna. Je v nekem smislu opis in ovrednotenje te energije.

  Knjiga o ekonomiji seksa je pisana s tistega zornega kota, kjer se obstoj te energije in njenih pojavov lahko pokaže na najlažji in razumljiv način. Zato je pisana kot koncept iz določenega, moškega zornega kota. Ta knjiga naj vas predvsem zabava, saj boste v njej morda srečali tudi kakšne svoje pretekle in sedanje situacije. Morda celo potrdi vaše sume in slutnje, kako se stvari dogajajo okoli vas in kam gre vaša prihodnost.


  Casopis Dnevnik o knjigi,
  sobota, 28. februarja 2009 / kultura / art šop

  V zbirki Ventilator je izšel prvi del v prvi izdaji s strokovnim, poljudnim in zabavnim zacinjene razprave o odnosu moškega do ženske. "Ekonomija seksa je lahko niz ovrednotenih pojavov in razmerij v našem okolju, kjer seksualna energija samostojno ustvarja in je tudi produktivna. Je v nekem smislu opis in ovrednotenje te energije." Tako pisec opredeli svoje podrocje in ga skozi knjigo vrednoti, dopolnjuje in seveda raziskuje: je podrocje moškega ugodja, užitka in spolnega preužitka. Predvsem pa je pojem zadovoljitev tista presežna vrednost, ki je osnova povsem racunske obdelave izlivov custev in še cesa. Kako spolni višek v vseh pomenskih odtenkih spraviti na x in y osi? Vzoren izdelek z dodanim likovno dovršenim sklopom štirih oglasnih sporocil ter odlicna bralnost besedila dajeta knjigi najboljšo popotnico, da izide še kakšen njen naslednji del prej kot ponatis.

  Ocena: 5 Andrej Lutman

  Tadeja Muck
  dr. Tadeja Muck je redna profesorica na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete Uni­verze v Ljubljani in se že več let raziskovalno in pedagoško ukvarja s področjem 3D tiska.

  Nancy Muir
  O avtorici Nancy Muir je avtorica več kot 100 tehničnih knjig, v katerih bralcem predstavlja teme, ki segajo od programske opreme Microsoft Windows in Microsoft Office pa vse do nanotehnologije in varnosti v internetu. Nancy ureja spletno stran TechSmartSenior.com, na kateri starejšim uporabnikom ponuja informacije o rabi računalnikov in interneta, piše pa tudi kolumno o računalništvu za Retirenet.com. Preden je začela pisati, je Nancy kot vodja izobraževanj za uporabo programske opreme pri družbi Symantec soustvarjala panogo založništva računalniške literature. Nancy ima certifikat za načrtovanje rešitev za izobraževanje na daljavo, ki ga je pridobila na Washingtonski univerzi. Njeno znanje o tehničnem pisanju in varnosti v internetu je na univerzitetni ravni.

  Nancy C. Muir
  Nancy C. Muir is the author of more than 50 technology books, including several bestsellers on Office PowerPoint. She has worked as a trainer and university instructor, and she has a certificate in distance learning design.

  Katherine Murray
  Katherine Murray piše članke za Microsoft Office Community na spletnem mestu Microsoft.com, je avtorica knjige First Look Microsoft Office 2003 in soavtorica knjige Microsoft Word Version 2002 Inside Out. Objavlja spletni dnevnik z nasveti in tehnikami za uporabnike programa Microsoft Office XP in sistema Microsoft Office.

  Mijamoto Musaši

  Ernst Mutschler

Kontakt