Pregled avtorjev (priimek na 'K')

  Eberhard Kallenbach

  Matic Kaltenekar
  Z oblikovanjem se ukvarja že od malih nog, resno pa oblikuje spletne strani in ostale oglaševalne medije od leta 2000. Na začetku se je povsem osredotočil na programe za oblikovanje slik, kakršen je Photoshop, pozneje pa se je lotil še skriptnih jezikov in kod. Njegovo oblikovalsko pot sta prav gotovo zaznamovala tudi naziv oblikovalca leta 2005/2006, ki ga je prejel na tekmovanju DOSS (Dijaška Oglaševalska Scena Slovenije), in ta knjiga: njegova prva in zagotovo ne zadnja.

  Shimi K. Kang
  Shimi K. Kang, doktorica medicine, je medicinska direktorica programov za duševno zdravje otrok in mladostnikov v Vancouvru in klinična izredna profesorica na Univerzi Britanske Kolumbije. V svoji ordinaciji je bila priča posledicam starševskega pritiska: anksioznim motnjam, visokim ravnem stresa, samomorom in zasvojenostim. Je mama treh otrok in hči priseljencev, ki so si prizadevali dati svojim otrokom »najboljše« v življenju - njena mama ni znala niti brati, oče pa jo je učil matematiko, medtem ko sta se vozila okoli v njegovem taksiju. Avtorica zagovarja, da so najdragocenejši pogosto najpreprostejši »nauki«, ki jih starši dajo otrokom.

  Paul Karasik
  PAUL AUSTER je scenarist (Lulu na mostu, Dim, moder v obraz) in romanopisec (v slovenščini dobite Leviatana, Orakeljske noči in Knjigo iluzij). Stekleno mesto je prvi del Newyorške tirlogije.
  PAUL KARASIK je dolgoletni sourednik stripovske revije Raw magazine, izdajatelj lastne revije Bad News ter sodelavec the New Yorkerja in Nick Elodeon magazina. S sestro Judy je soavtor avtobiografskega pol romana pol stripa The Ride Together: A Brother and Sister’s Memoir of Autism in the Family.

  David A. Karp

  Zippora Karz
  ZIPPORA KARZ je v ansamblu New York City Ballet plesala od leta 1983 do 1999. Zdaj dela kot učiteljica in repetitorka Sklada Georgea Balanchina, obenem pa je tudi javna govornica in edukatorka, ki redno predava pri večjih organizacijah in na konferencah o sladkorni bolezni. Živi v Los Angelesu, v Kaliforniji. Njeno spletno stran lahko obiščete na naslovu www.ZipporaKarz.com.

  Dušan Kastelic
  Dušan Kastelic je avtor teh daljših stripov:
  – Kralj Matjaž (Mladina 1982)
  – Partizani (Mladina 1988)
  – Afera JBTZ (Mladina 1991, izšlo kot album v samozaložbi 1996)
  – Butalci (PIL 1992, izšlo v albumu 1995 pri založbi EMMA)

  Angel Katarov
  Angel Katarov ima veliko izkušenj pri vzpostavitvi učinkovite in unikatne spletne strani, ter z izvajanjem spletnih marketinških kampanj doma in v tujini. Že dolga leta se ukvarja s kakovostno uporabo spleta in z razvojem spletnih orodij, ki pripomorejo k olajšanje uporabe marketinga na spletu.
  Angel Katarov je že od leta 2009 tudi ACE (Adobe Certified Expert). Je spletni programer in oblikovalec v Adobe okolju z dolgoletnimi mednarodnimi izkušnjam.

  Hans J. Kecke

  Bećir Kečanović
  Je univerzitetni diplomirani pravnik, magister pravnih znanosti, državni podsekretar v Uradu MNZ za usmerjanje in nadzor policije. V organih za notranje zadeve je zaposlen od 1979 leta, kjer je opravljal različne naloge v uniformirani in kriminalistični policiji. Kot inštruktor kriminalistične policije, posebej usposobljen za protiteroristično delovanje, sodeluje od leta 1992 pri pripravi programov, organizaciji in izvedbi usposabljanj policistov. Organiziral in vodil je različne okrogle mize in posvete, namenjene strokovnim krogom in širši javnosti o delu ministrstva za notranje zadeve in policije na policijsko-varnostnem in kriminalitetnem področju. S svojimi znanji in praktičnimi izkušnjami s tega področja aktivno prispeva tudi pri razvoju sodelovanja države z institucijami civilne družbe in nevladnih organizacij. Je tudi avtor vrste strokovnih člankov in drugih publikacij.

  Scott Kelby
  Scott Kelby je avtor svetovno znanih računalniških knjig, glavni urednik in založnik revije Photoshop User, predsednik zveze NAPP (National Association of Photoshop Professionals) in glavni urednik revije Nikon Software User. Prav tako je tudi sogostitelj video oddaje Adobe® Photoshop® TV. Scott je avtor knjig Photoshop Down & Dirty Tricks in The Photoshop Book for Digital Photographers ter urednik serije knjig Killer Tips pri založbi New Riders.

  Julia Kelly

  Phillip Kerman
  Phillip Kerman je mednarodno priznan strokovnjak s področja uporabe spleta in večpredstavnosti za namene izobraževanja in zabave. Pogosto sodeluje pri posvetovanjih podjetja Macromedia za uporabnike in objavlja prispevke v Macworldu. Uporabo Flasha in drugih orodij v obliki delavnic poučuje vse od McAlesterja v ameriški zvezni državi Oklahoma do Reykjavika na Islandiji.

  Phil Kerr

  Robert Kiesling

  Adrian King

  Robert T. kiyosaki

  Helena Klakočar
  HELENA KLAKOČAR-VUKŠIĆ je diplomirala na Oddelku za grafiko na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, iz slikarstva in animiranega filma pa na Nizozemskem. Deluje na različnih področjih umetnosti in je (bila) aktivna v mnogih umetniških skupinah: Zzot, Divlje oko in Kolektivom Migrative Art. Njene stripe smo brali tudi v reviji Mladina.
  Za prvi del Nemirnega morja, ki je leta 1999 pod naslovom Passage en Douce izšel pri belgijski založbi Freon, je leta 2000 na mednarodnem stripovskem festivalu v Angoulêmu, Franciji, prejela nagrado Alph-Art za najboljšo knjigo tujega avtorja in posebno nagrado radia France Info.

  Matjaž Klančar

  Reinhard Kleist
  Po študiju grafike in risanja v Münstru, se Reinhard Kleist preseli v Berlin, kjer odpre svoj atelje in dela kot grafični oblikovalec in ilustrator. Med študijem je ustvaril albume Lovecraft (1994), Minna (1994), Das Festmahl (1995), Dorian (1996) in njegovo diplomsko delo, Abenteuer eines Weichenstellers. Leta 1996 je na mednarodnem festivalu stripa Comic-salon Erlangenm prejel nagrado 'najboljši nemški strip album' za strip Max und Moritz.

  Kleist je avtor strip biografij Johnny Cash (Cash - I See A Darkness, 2006) in Elvis Presley (Elvis - Die Illustrierte Biographie, 2007). Njegov grafični roman The Secrets of Coney Island je bil objavljena leta 2007. Med potovanjem na Kubo, je narisal vsakdanje ulične prizore, ki so bili zbrani v potopisni knjigi Havana - eine kubanische Reise leta 2008. Dve leti kasneje, Kleist je izdal stripovsko biografijo Fidela Castra (Castro, 2010).

  Simon Klemen
  Simon Klemen je samostojni informatik, specializiran za programiranje (.NET, Java in PHP), razvoj, implementacijo in optimizacijo poslovnih programov. Bogate izkušnje ima tudi s postavljanjem omrežij, strežniških sistemov in s prevajanjem strokovne literature ter aplikacij iz angleškega jezika.

  Bojan Klemenc

  Goran Klemenčič
  Goran Klemenčič je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani; podiplomski študij je nadaljeval na Harvard Law School, kjer je l.1997 magistriral. Pripravlja doktorat na Irskem inštitutu za človekove pravice v Galwayu. Trenutno je zaposlen na Svetu Evrope v Strasbourgu, kjer se ukvarja s svetovanjem državam jugovzhodne Evrope na področjih kazenskega pravosodja in zakonodaje, reforme policije in boja zoper korupcijo. Pred tem je več let delal na Ministrstvu za notranje zadeve, nazadnje v Uradu za usmerjanje in nadzor policije. Je habilitiran višji predavatelj na Visoki policijsko-varnostni šoli v Ljubljani, kjer predava kazensko pravo; predaval je tudi na Pravni Fakulteti v Ljubljani. V Sloveniji je sodeloval pri vrsti zakonodajnih projektov na področju kazenske in policijske zakonodaje in je avtor oz. soavtor več knjig in strokovnih člankov. Je član različnih projektnih skupin Sveta Evrope, Združenih narodov in mednarodnih nevladnih organizacij na področjih mednarodnega kazenskega prava, policije in človekovih pravic ter prava novih tehnologij.

  Rado Ključevšek

  Tomaž Klobučar
  Tomaž Klobučar je doktoriral na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani iz varnosti računalniških omrežij. Zaposlen je na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani, kjer se ukvarja z varnostjo v računalniških omrežjih in varnim elektronskim poslovanjem, zadnje čase pa še posebej z raziskovanjem infrastukture javnih ključev in elektronskih podpisov.

  Joachim Knabe

  Marko Kociper
  'Marko Kociper je slovenskemu stripovskemu občestvu dobro znan po stripih, vedno polnih nenavadnih zgodb in slikovitih likov, ki so ravno prav bizarni in provokativni, da so obenem tudi duhoviti in družbeno kritični. Navdih zanje pogosto najde v vsakdanjem življenju in navadnih ljudeh, za katere se potem izkaže, da so vse drugo kot navadni.
  Kociper se je stripovsko kalil pri Poletu, Delu, Dnevniku, reviji Mladina in še kje, njegovi stripi v knjižni obliki pa redno izhajajo pri naši založbi. Scenarije piše sam ali po literarnih predlogah, v stripovsko obliko je tako doslej spravil prozo Vinka Möderndorferja, poezijo Andreja Rozmana Roze in kratko zgodbo Mihe Mazzinija. Tokrat se je odločil razširiti sago o Jazbecu, za katero so ga navdihnile pripovedke severno ameriških Indijancev, ki jih je odel v sodobno preobleko v značilnem kociprovskem slogu.'

  Matej Kocjan
  Matej Kocjan Koco je stripovski avtor, ilustrator in likovni pedagog, kar napeljuje na misel, da je njegova poklicna deformacija zaslužna za to, da se je odločil ustvariti poučno stripovsko branje. Njegov zadnji strip namreč ni samo gola zabava ali likovno-literarni žanr, ampak je lahko tudi uporabno in koristno pedagoško orodje.

  Jana Koklič

  Tanja Komadina
  'Tanja Komadina je predstavnica mlajše generacije slovenskih stripovskih avtoric. Študij vizualnih komunikacij je zaključila na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je prejela tudi nagrado Akademije za umetniške dosežke. Živi in dela v Ljubljani.
  Zadnja štiri leta deluje na področju ilustracije in stripa. Kot ilustratorka sodeluje z Založbo Miš in Mladinsko knjigo. Pri njih je za otroke in mladino ilustrirala že več učbenikov in knjig. Redno sodeluje tudi z revijama Ciciban in Cicido. Za njune vzgojno-izobraževalne rubrike in leposlovna besedila prispeva tudi vsebine s pridihom humorja. V svoje risbe, če ji besedilo dopušča, pogosto vključuje elemente stripa.
  Njen strip Ko zorijo jagode (2009) se je uvrstil v antologijo Slovenski klasiki, njen zadnji eksperiment z naslovom Mehanika (2012) pa je objavljen v mednarodni stripovski antologiji Workburger. Strip Fino kolo je njen albumski prvenec.'

  Mark Komarinski
  Mark Komarinski je Red Hat Certified Engineer in stalni sodelavec revije Linux Journal. O vzdrževanju operacijskega sistema Linux je objavil več knjig, med njimi Linux System Administration Handbook in Red Hat Linux System Administration Handbook.

  Darko Končan
  Darko Končan, univ. dipl. ekon., je dolgoletni davčni svetovalec in stalni sodni izvedenec za finančna, davčna in borzna vprašanja. Zaradi svojega strokovnega poznavanja problematike je bil pred časom tudi državni sekretar na Ministrstvu za finance, odgovoren za področje davčnega in carinskega sistema. Pred tem se je kot direktor oddelka za davčno svetovanje v mednarodni revizijski družbi Deloitte&Touche Ljubljana ukvarjal z davčnim svetovanjem. V Sloveniji je med prvimi nudil storitve davčnega svetovanja za stranke v svoji zasebni družbi ter bil med soustanovitelji Društva davčnih svetovalcev Slovenije (DDSS). Kot delegat DDSS je že več kot 6 let član Fiskalnega komiteja Evropske organizacije profesionalnih davčno svetovalnih organizacij (CFE). Predava na domačih in mednarodnih seminarjih z davčno tematiko, v okviru katere poleg DDV posebej izstopa še problematika odloženih davkov, transfernih cen, komercialne davčne revizije in davčnih utaj ter uveljavljanja poklicnega davčnega svetovanja v Sloveniji. Strokovne prispevke objavlja v domačih in tujih strokovnih medijih, med drugim pa je v času uvajanja sistema DDV v Sloveniji kot soavtor izdal priročnik Uvedba DDV – praktični primeri in vprašanja.

  Petra Köpf-Maier

  Ljubomir Kostrevc
  Ljubomir Kostrevc je po izobrazbi diplomirani inženir matematike. Po diplomi je delal na Oddelku za uporabno matematiko na Inštitutu Jožefa Štefana, nato se je v podjetju Intertrade usposobil za IBM-ovega sistemskega inženirja.

  Od leta 1981 je profesor matematike in računalništva na Srednji kemijski šoli (in gimnaziji) v Ljubljani. Zadnja leta uči samo računalništvo. Poleg tega piše in prevaja računalniško strokovno literaturo, še vedno pa tudi programira.

  Aleš Košir
  Aleš Košir ima veliko veselja do dela z računalniki pri simulacijah kompleksnih fizikalnih sistemov, pri uporabi računalniških prevajalniških tehnologij in orodij za naravni jezik ter pri pripravi tekmovanj iz računalništva za srednješolce. Po magisteriju na temo večfaznih fizikalnih sistemov se je zaposlil v podjetju Hermes Softlab.

  David Krančan
  David Krančan (1984, Ljubljana) je zaključil študij vizualnih komunikacij na oddelku za oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Že več kot desetletje je član uredništva revije Stripburger. Z Andražem Poličem sta ustvarila knjigo Na prvem tiru, ki jo je leta 2008 izdal Stripburger/Forum Ljubljana. Njegove ilustracije lahko zadnja leta spremljate tudi na naslovnicah Dnevnikovega Objektiva. Lansko leto je v strip z naslovom Grdina prelevil ljudsko pripovedko Grdina pod kamnom iz zbirke Zverinice iz Rezije. Pri stripih Davida Krančana je vizualnost vedno zelo pomembna. Tako v teoriji kot v praksi raziskuje predvsem razsežnosti stripa kot likovnega izraza. Njegove pripovedi so velikokrat brez besed in v likovni podobi skrivajo pripovedne ključe. Krančan tudi redno vodi stripovske delavnice. Živi in dela v bližini Kranja.

  Joe Kraynak
  Joe Kraynak (živi v Speedwayu v Indiani) je neodvisni pisec, avtor in soavtor množice knjig, katerih tematika sega od slam poezije do osebnih računalnikov. Joe je diplomiral iz bipolarne motnje v trdi šoli življenja: 10. decembra 1999 so njegovi ženi Cecie, takrat učiteljici španščine, diagnosticirali bipolarno motnjo. Od tistega dne sta obletala pol ducata zdravnikov in še več terapevtov, izurila nekaj mladih zakonskih svetovalcev, preživela več sprememb zdravstvenega zavarovanja, se udeležila na ducate srečanj podpornih skupin in pretrpela karierne spremembe ter finančne stiske, ki običajno spremljajo bipolarno motnjo. v knjigi Joe nudi svoje izkušnje in vpogled v življenje za okopi.

  Dušan Kričej
  Dušan Kričej, dipl. ing. farmacije, je državni podsekretar, od leta 2001 zaposlen na Centru Vlade RS za informatiko. Kljub uspešno opravljeni diplomi na fakulteti za narovoslovje in tehnologijo (smer farmacija) je od prve zaposlitve dalje deloval na področjih, ki so povezana z razvojem informacijskih sistemov. Pot ga je vodila na ministrstvo za notranje zadeve, kjer je začel kot programer, nadaljeval kot sistemski inženir in zaključil kot svetovalec ministra in vodja sektorja za razvoj. Računalniško pot je nadaljeval v SRC.SI, d.o.o. Izzivi so ga vodili tudi do lastnega podjetja Portal.si, d.o.o., kjer je delal kot urednik tiskanega in spletnega časopisa ter organizacije klicnega centra in portalov. V državno upravo se je vrnil leta 2001 kot državni podsekretar na Centru Vlade RS za informatiko, in sicer je postal vodja zapletenih projektov e-uprave. Na svoji poti se je srečeval z aplikacijami na velikem računalniku IBM, v okoljih CICS, DISOSS, SAS System, STAIRS, in velikimi zbirkami podatkov, kot je DB2. Najbolj je ponosen na projekte, ki so bili kritični, po drugi strani pa so prinesli veliko odmevnost in uporabno vrednost. Sodeloval je v projektih, kot je ISPO (Sistem za podporo odločanju Vlade RS), pri reševanju problematike leta 2000 (še danes so dejavne vse zbirke podatkov in aplikacije, ki so jih uspeli očistiti hroščev tisočletja) in v novejših: projekti iz programa projektov e-uprave (enotni državni portal, elektronska vloga za izpisek iz matične knjige – EUZ ter projekti, ki omogočajo izmenjavo podatkov med ustanovami javne uprave).

  Igor Križanovskij
  Igor Križanovskij je eden pionirjev uporabe odprtokodnega računalniškega programa za 3D-modeliranje Blender v svetovnem prostoru.

  James F. Kurose
  James Kurose teaches at the University of Massachusetts at Amherst. His research interests include network protocols and architecture, network measurement, sensor networks, multimedia communication, and modeling and performance evaluation. He received his PhD from Columbia University.

  Davit T. Kyle

Kontakt