Pregled avtorjev (priimek na 'B')

  Irena Badovinac Bjelič

  Jože Bajuk

  Stephen Baker
  Stephen Baker je svojo profesionalno pot začel kot novinar v Vermontu, nato pa je več kot dvajset let pisal za Business Week, kjer je pokrival dogajanja v Mehiki in Latinski Ameriki, Pasu rje v Združenih državah, evropsko tehnologijo ter številna druga področja kot so blogi, matematika in nanotehnologija. Vendar se je vedno imel za dopisnika iz tujine, kar mu je še posebno prav prišlo pri pisanju Numeratijev, ko je njegovo poročanje začelo slediti antropološkemu cilju. Baker je pisal za veliko publikacij, vključno z Wall Street Journal, Los Angeles Times in Boston Globe. Prejel je nagrado Overseas Press Club Award za portret vzpona mehiške avtomobilske industrije. Bil je soavtor na blogspotting.net, z decembrom 2009 pa piše blog thenumerati.net in »tweeta« na @stevebaker.

  Milan Balažic
  dr. Milan Balažic je politolog in diplomat. Bil je član ožjega vodstva ZSMS in kolegija Odbora za varstvo človekovih pravic, podpredsednik SDP in poslanec prvega demokratičnega parlamenta. Na Ministrstvu za zunanje zadeve je bil ustanovitelj in prvi predsednik Diplomatske akademije, sekretar za strateške zadeve in uradni govorec. Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani je predaval politološke predmete in bil predstojnik katedre za teoretsko-analitsko politologijo ter oddelka za politologijo. Doma in v tujini je objavil številna znanstvena dela in predaval na univerzah ter diplomatskih akademijah po Evropi, Aziji, Afriki in Avstraliji. Bil je veleposlanik Republike Slovenije v Avstraliji, na Novi Zelandiji, Indoneziji in pri ASEAN-u. Trenutno mu je vsiljena vloga disidenta.

  Peter Baloh
  Dr. Peter Baloh je član uprave hitrorastočega visokotehnološkega podjetja BISOL. Deluje na področjih strategije, managementa znanja, inovacij, tehnologije in projektnega managementa. Je tudi profesor na IEDC Bled School of Management. Sodeluje v mednarodnih raziskovalnih in svetovalnih projektih, objavlja v uglednih strokovnih revijah in izvaja gostujoča predavanja na univerzah v tujini.

  Donnie Barnes
  Donnie Barnes se je leta 1995 po opravljeni diplomi iz računalništva na univerzi Severne Karoline zaposlil v novoustanovljenemu podjetju Red Hat Software in napisal vrsto priročnikov za Red Hat Linux. Od leta 2000, ko je zapustil Red Hat, se je ukvarjal s konjerejo, igralnimi avtomati in nepremičninskim posredništvom.

  Carol Baroudi
  Carol Baroudi je svobodna pisateljica, ki se že več kot desetletje posveča vpeljevanju začetnikov v skrivnosti računalništva.

  Bono Baršek
  Bono Baršek je bojevnik, učenec in učitelj, iskalec resnice, ki ga v to delo usmerjajo mojstri, ustvarjalci vesolja in varuhi Zemlje. Pod njihovim vodstvom in z njihovim blagoslovom se kali in uči. Svoje znanje skuša izročiti tudi drugim v okviru društva Vir, ki se širi in ima svoje poganjke v Ljubljani, Novem mestu, Celju, Kranju in drugod. Živi v Krškem, kjer skupaj s svojo sopotnico Rino in sinom Severinom gradijo tisto, kar se izplača graditi. Na svojih delavnicah uči različne tehnike meditacije: od joge, taj čija in magičnih kretenj do Oshojevih tehnik, plesa, kung-fuja ter množice drugih tehnik, ki imajo svoj namen.

  Svoja spoznanja je začel pridobivati z učenjem astrologije in numerologije. Pred petnajstimi leti pa se je pojavila potreba, da iz teorije svoja spoznanja prenese v prakso in jih nadgrajuje. Nenehno je v procesu učenja in neprestano išče nove in nove rešitve, tehnike in načine, kako bi izboljšal življenje.

  Vladimir Bartol
  Vladimir Bartol, pisatelj, dramatik, esejist in kritik, se je rodil na pustni torek, 24. februarja, pri Sv. Ivanu v Trstu. V Ljubljani je diplomiral iz biologije in filozofije ter naredil doktorat, izpopolnjeval se je na pariški Sorboni. Do druge svetovne vojne je bil večinoma svobodni književnik. Sodeloval je pri številnih revijah in časopisih, predvsem pri svobodomiselni Modri ptici, med vojno je bil v OF. Po drugi vojni je celo desetletje preživel v Trstu, zatem pa se je spet naselil v Ljubljani (kot uslužbenec SAZU). Zanimal se je za nove psihološke teorije (Freud, Jung), kar je našlo odsev tudi v njegovem delu. Izhajal je iz ekspresionizma in ustvaril slovensko različico moderne psihoanalitične in filozofske proze. Njegova najpomembnejša dela so: zbirka novel in zgodb Al Araf (1935), roman Alamut (1938), Tržaške humoreske (1957, nov izbor pod naslovom Mangialupi in drugi je izšel leta 2003) ter avtobiografija Mladost pri Svetem Ivanu (zbirka v treh knjigah: Svet pravljic in čarovnije, Pot do učenosti, Romantika in platonika sredi vojne).

  Aleksander Bassin

  Vladimir Batagelj

  John Battelle
  John Battelle, podjetnik, novinar, profesor in avtor, je ustanovitelj in predsednik družbe Federated Media Publishing, producent konferenc o medijih, tehnologiji, komunikacijah in zabavni industriji ter upravitelj spletnega mesta BoingBoing.net. John je tudi ustanovitelj, predsednik ter glavni in izvršilni direktor družbe Standard Media International (SMI), ki izdaja publikacijo The Industry Standard in upravlja spletno mesto TheStandard.com. Še preden je ustanovil The Standard, je bil John urednik pri Wired magazine in Wired Ventures.

  Arthur Bebak
  Arthur Bebak je diplomiral iz računalništva na Univerzi v Illinoisu, ki jo je obiskoval po zaslugi štipendije iz sabljanja. Ukvarjal se je z načrtovanjem velikih računalnikov, vodil velike inženirske projekte in študiral poslovno administracijo. Je ustanovitelj Netsurfer Communications, Inc., izjemo uspešnega elektronskega založniškega podjetja, kjer vodi veliko skupino ljudi, ki oblikujejo spletna mesta za številne naročnike. Podjetje se ukvarja tudi s pisanjem, urejanjem in objavljanjem več spletnih elektronskih revij.

  Kornelija Benyovsky Šoštarić
  Kornelijia Benyovsky Šoštarić se je želela zapisati slikarstvu, a se je zaradi nasprotovanja staršev vpisala na študij agronomije in urejanja krajine. Po končani fakulteti se je najprej poskusila kot oblikovalka vrtov. Kot novinarka je začela v TV oddaji »Dobro jutro«, v okviru katere je pripravljala prispevke o urejanju vrtov. Sčasoma je svoj angažma na HRTV razširila, specializirala se je za teme o zdravi prehrani, zdravem načinu življenja in ekologiji.

  Hrvaški kmetovalci so si jo zapomnili po več kot 150 prispevkih v okviru kmetijske oddaje »Plodovi zemlje« na temo, kako preiti na ekološko pridelavo hrane, od septembra 2011 pa ima Kornelija Benyovsky Šoštarić lastno polurno oddajo »Vrtnarka« (Vrtlarica«) v udarnem nedeljskem terminu HTTV.

  Kornelija je najbolj vesela, ko lahko obuje gumijaste škornje in se posveti svojemu vrtu. Pri svojem delu in hobiju je pozorna na vsako malenkost, njene reportaže so strokovne, a hkrati jasne in razumljive, predvsem pa, in to je najbolj pomembno, zanimive. Ljudem se trudi razložiti, da delo na zemlji ni muka, da je vrtnarjenje užitek, ki lahko predstavlja pomemben del življenjskega sloga.

  Marjan Bezjak
  Marjan Bezjak, univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, je učitelj strokovno-teoretičnih predmetov v ŠC Ptuj, Poklicni in tehniški elektro šoli, predavatelj na seminarjih in avtor strokovnih člankov. Sodeluje z Obrtno zbornico slovenije pri mojsterskih izpitih in s sekcijo elektronikov kot svetovalec za IT ter pri pripravi multimedijskih predstavitev. S Centrom za poklicno izobraževanje RS sodeluje pri prenovah in razvoju novih izobraževalnih programov na poklicnem, tehniškem in višješolskem nivoju.

  Richard Blair

  Steve Blank
  Steve Blank is a driving force in innovation, helping to radically reshape how startups are built and how entrepreneurship is taught. His new Startup Owner's Manual is his latest addition for entrepreneurial practitioners. Steve created the Customer Development methodology that spawned the Lean Startup movement. He teaches entrepreneurship at Stanford University, U.C. Berkeley and Columbia. His blog, steveblank.com, is 'must' reading among entrepreneurs. In 2011, Steve created the Lean LaunchPad, a hands-on class using Customer Development to train students as well as elite teams of scientists and engineers selected and funded by the U.S. National Science Foundation. Steve arrived in Silicon Valley in 1978, as boom times began, joining his first of eight startups. After 21 years the results were two deep craters, several 'base hits,' one massive 'dot-com bubble' home run, and immense experiential learning that resulted his first break-through book, The Four Steps to the Epiphany.

  dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M.
  Maja Bogataj Jančič je diplomantka Pravne fakultete v Ljubljani (1996). Magistrirala je na Pravni fakulteti v Ljubljani (1999, ekonomija), Harvard Law School (2000, pravo) in Facoltá di Giurisprudenza di Torino (2005, intelektualna lastnina). Doktorirala je na Pravni fakulteti v Ljubljani (2006, avtorsko pravo). Med študijem v tujini je prejela štipendije Banke Slovenije in štipendijo Ron Brown ameriške vlade. Leta 2000 je prejela nagrado mlada pravnica leta Društva pravnikov Slovenije. Je avtorica številnih člankov s področja intelektualne lastnine in soavtorica več knjig s področja interneta in prava intelektualne lastnine.

  Njeno raziskovalno in akademsko delo je osredotočeno na intelektualno lastnino, zlasti avtorsko pravo. Sodeluje pri številnih mednarodnih projektih. Je razsodnica v postopkih za alternativno reševanje domenskih sporov za domenski prostor .si. Na Pravni fakulteti v Ljubljani je v šolskem letu 2001/2002 in 2002/2003 vodila seminarje internet in pravo. Vodila je projekt Creative Commons Slovenija, za katerega je zdaj svetovalka vodji za pravna vprašanja. Je ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino.

  Russell Borland

  doc. dr. Zoran Bosnić
  Zoran Bosnić je zaposlen kot docent na Katedri za umetno inteligenco na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Na fakulteti predava računalniške komunikacije, spletno programiranje, funkcijsko programiranje in poglavja iz umetne inteligence. Na raziskovalnem področju se ukvarja z odkrivanjem zakonitosti iz podatkov, sistemi za e-učenje in priporočilnimi sistemi.

  Jim Boyce
  Jim Boyce has authored or coauthored more than 45 books about computer hardware and software, including Microsoft Outlook Version 2002 Inside Out. He is a former contributing editor and monthly columnist for WINDOWS Magazine. He has been involved with computers as a programmer and systems manager in a variety of capacities since the late 1970s. He has a wide range of experience in the MS-DOS®, Microsoft Windows®, Microsoft Windows NT®, and UNIX environments.

  Primož Bradač
  Primož Bradač, magister elektrotehnike, deluje na področju računalništva že 36 let in spremlja to vejo tehnike od njenih mladih nog. V začetku se je ukvarjal s sistemskim programiranjem na osrednjih računalnikih (IBM in CDC), kasneje pa je deloval kot specialist za podatkovne zbirke v poslovnih aplikacijah. Med njegova delovna področja je spadala tudi uporaba baz znanja pri raznih tehnoloških postopkih. Od začetka je spremljal razvoj in zmožnosti osebnega računalnika. Največ pozornosti je namenil uporabi in popularizaciji programske zbirke MS Office kot orodju za učinkovito informacijsko podporo v podjetjih. Program za podatkovne zbirke MS Access odlično pozna v podrobnostih od njegove prve različice dalje in je v njem izdelal več aplikacij. Trenutno je vodja računalništva na eni od fakultet Univerze v Ljubljani.

  Rhena Branch
  Rhena Branch in Rob Willson sta KVT-terapevta s privatno prakso v Londonu. Oba predavata in izvajata supervizijo na magistrskem študiju KVT na Londonski univerzi; pred tem sta bila zaposlena v londonski psihiatrični bolnišnici Priory Clinic. Skupaj sta napisala tudi Kognitivno-vedenjska terapija: delovni zvezek za telebane in Dviganje samovrednotenja za telebane.

  Simon Bratina

  Tomaž Bratuša
  Tomaž Bratuša je svetovalec za informacijsko varnost v podjetju Maldin, d. o. o. Kot vodja skupine Team Intell se ukvarja z varnostnim testiranjem računalniških omrežij in spletnih aplikacij, hkrati pa se kot predavatelj udeležuje računalniških konferenc, kjer prisotnim predstavi nove poglede na področje informacijske varnosti. Je avtor knjige Hekerski vdori in zaščita ter avtor več kot sto člankov s področja računalništva in informacijske varnosti. V prostem času se posveča varnostnemu izobraževanju uporabnikov njegove nasvete pa lahko najdete tudi na varnostnem portalu Varnostne novice .

  Rebecca Bridges Altman

  Betsy Bruce
  Betsy Bruce je razvijalka spletne programske opreme. Podjetje Macromedia jo je pooblastilo za izvajanje izobraževanja za Dreamweaver in Authorwave.Specializirala se je za izobraževalne računalniške spletne programe in dela kot svetovalka za večje korporacije. Kot pooblaščena strokovnjakinja izvaja izobraževalne programe o učinkovitem načrtovanju dinamičnih spletnih vsebin povsod po ZDA, tako v velikih korporacijah, kot v šolskih okrajih.

  Andrej Bruketa

  Peter-Klaus Budig

  Terry Burrows

Kontakt